Край на мистерията с ЕГН-то на Нотариуса! ГРАО каза кога го е сменил

Край на мистерията с ЕГН-то на Нотариуса!  ГРАО  каза кога го е сменил

АКФ

A A+ A++ A

Във връзка с големия обществен интерес Главна дирекция ГРАО в МРРБ предоставя информацията, с която разполага по отношение на Мартин Ангелов Божанов. По акт за раждане той е роден на 21 март 1973 г. В документа е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г. Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“, за Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

От Дирекцията припомнят, че ЕГН се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

В хода на проверка ГД ГРАО е установила, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ. ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации, напомнят от институцията.

Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов, посочват от Дирекцията.


#ГРАО #ЕГН #Мартин Божанов - Нотариуса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници