20 години текстови съобщения

20 години текстови съобщения
A A+ A++ A

След като отбелязахме 20 години от представянето на първото масово устройство, което може да бъде определено като смартфон, е време да почетем още една важна годишнина - днес се навършват 20 години от изпращането на първото текстово съобщение. Това е станало на 3 декември 1992 г., когато Нийл Папуърт от Sema Group (сега Airwide Solutions) изпраща от персонален компютър SMS със съдържанието Merry Christmas на Ричард Джарвис от Vodafone, който го е приел с телефон Orbitel 901. Разработването на технологията зад SMS всъщност започва много по-рано и се необходими години работа, за да се стигне до това важно събитие.

През следващата година услугата започва да се предлага от различни европейски оператори, начело със шведския TeliaSonera, който е осигурил възможност за известие с SMS за получена гласова поща, а финландският Radiolinja (сега Elisa) е предложил опция за размяна на съобщения между потребители. Необходими бяха обаче няколко години за достигането на критична маса, като най-важният фактор, потискащ развитието, се оказала липсата на съвместими телефони, наред с невъзможността на операторите да настроят билинг системите си за SMS, както и липсата на съвместимост между отделните мрежи.

Междувременно SMS трафикът продължава да расте и за тази година от Informa Telecom прогнозират, че изпратените съобщения ще достигнат 6,7 милиарда броя, което е с 13,6% повече за година. Нарастването ще продължи и през 2016 г. се очакват 9,4 трилиона съобщения, които ще донесат приходи от 127 милиарда долара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници