Конституционният съд на Египет обяви безсрочна стачка

Конституционният съд на Египет обяви безсрочна стачка
Хиляди привърженици на президента на Египет Мохамед Морси се събраха пред сградата на Върховния конституционен съд в Кайро, който обвинява държавния глава в прекомерен контрол над съдебната система. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният конституционен съд на Египет прекрати работа за неопределено време в отговор на протест от страна на поддръжници на президента Мохамед Морси пред сградата на институцията в Кайро.

Съдът заявява в декларация, че ще продължи работа, след като й бъдат създадени условия да се произнася без психологически и материален натиск.

Коментарът на световните агенции е, че по този начин съдиите обявяват безсрочна стачка, предаде бТВ.

По-рано съдът отложи насроченото за неделя заседание, след което трябваше да обяви решението си за легитимността на комисията, изготвила проекта за нова Конституция.

Според официалното обяснение заседанието не се е състояло по „административни причини", но служители на съда, пожелали да останат анонимни, обясниха, че съдиите не са дошли на заседанието, опасявайки се за сигурността си.

Пред съда от събота вечерта са се събрали хиляди привърженици на Мохамед Морси, които заявиха, че имат намерение да попречат на съдиите да влязат в сградата.

Според ислямистите египетските съдилища са пълни със съдии, лоялни на режима на сваления президент Хосни Мубарак.

В комисията, подготвила новата конституцията, преобладават ислямистите. Проектът бе остро критикуван от опозиционни партии и обществени организации като ограничаващ правата на гражданите и налагащ шериата като основа на законодателството, като изработен и приет набързо, без сериозни дискусии.

Проектът, който трябва да бъде одобрен чрез референдум на 15 декември, освен това бе приет от комисията без участието на нейните либерални членове и без представителите на християните.

#Египет #Мохамед Морси #Хосни Мубарак #президент на Египет #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници