Десетте приоритета на Плевнелиев

Десетте приоритета на Плевнелиев
Като четвърти приоритет Росен Плевнелиев посочи инфраструктура за модерна България. Снинка: БГНЕС
A A+ A++ A

На среща с представители на българския бизнес Росен Плевнелиев изложи десетте приоритета, които ще следва през президентския си мандат.

„България е стабилна държава. Сега остава да се направи дългосрочната Програма 2020 и не защото Брюксел я иска от нас“, каза новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев на годишната среща на бизнеса с правителството под надслов „Европа – презареждане“, цитиран от „Фокус“.

„Самите ние знаем, че България има своите дългосрочни приоритети и тя даде ясна заявка, че не иска да работи на парче“, посочи той.

Росен Плевнелиев каза, че още от първия си ден в президентството ще зададе няколко приоритета, по които много бързо да се търси националното съгласие. На първо място, справедливост за гражданите – бърза, ефективна система на правораздаване, каза Плевнелиев, който заяви, че със сигурност на много места в страната има царкировци.

Вторият приоритет е рязко подобряване на бизнес средата.

„Не струва пари, длъжни сме да го направим“, заяви той.

Според новоизбрания президент България може да бъде този център, в който инвеститорите да оставят „куфарчето с парите“.

По думите му инвеститорите вече насочват своето портфолио към държави, които имат дългосрочен план и са показали, че в тежки времена могат да вземат адекватни, нелеки решения.

„Правителството, президентът ще работят за всеки лев инвестиции, защото те създават работни места“, каза той.

На трето място – работещи институции, административна реформа и голямата тема за България и електронното правителство. През 2013 година България може да даде електронни услуги на своите граждани, смята Плевнелиев.

Като четвърти приоритет Росен Плевнелиев посочи инфраструктура за модерна България.

„Виж как човек се издига и приоритетите слизат надолу“, пошегува се премиерът Бойко Борисов, който заяви, че е изненадан, че инфраструктурата не е на първо място.

Като пети приоритет Плевнелиев посочи енергийна ефективност, енергийна независимост, енергийна либерализация. На шесто място – България на регионите.

Плевнелиев каза, че за него е много важна репутацията на България и това е седмият му приоритет.

„България може да направи много за своята репутация, да надгради успеха си, моженето си и да се бори за по-добра репутация“, смята той.

Наука, образование и иновации – това е осмият приоритет според новоизбрания президент. На девето място – културното и духовното развитие на нацията.

Десетият приоритет, който посочи Росен Плевнелиев, са двигателите на растежа.

„Трябва да подпомагаме индустриите, които са двигатели на растежа“, заяви той.

Според него българските бизнесмени и самата икономика трябва да се пренастроят към един много по-устойчив модел – експорт, а не харчене на пари на кредит.

#Росен Плевнелиев #президент #Плевнелиев #Бойко Борисов #премиер #България #приоритет #програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"