Словения на балотаж за президент на фона на ожесточени протести срещу икономиите

Словения на балотаж за президент на фона на ожесточени протести срещу икономиите
През последната седмица Словения беше залята от вълна от протести срещу правителствените мерки за икономии, много от които прераснаха в насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Словения избира своя нов държавен глава на балотаж между досегашния президент Данило Тюрк и бившия премиер Борут Пахор.

Изборът се провежда на фона на ожесточени протести срещу мерките за икономии на десноцентристкото правителство на премиера Янез Янша, предаде БТА.

Бившият премиер социалдемократ Борут Пахор изненадващо спечели първия тур на 11 ноември с 40% от гласовете.

За Данило Тюрк, който участва като независим кандидат, подкрепен от основната опозиционна левоцентристка партия „Позитивна Словения", гласуваха 36% от избирателите.

Избирателната активност беше едва 47%, което е рекордно ниско ниво за президентски избори в Словения и отразява разочарованието на хората от тежките икономии.

Според експерти десноцентристкият премиер Янез Янша предпочита социалдемократа Борут Пахор за президент, тъй като той подкрепя реформите му, докато в отношенията му със досегашния президент Данило Тюрк има напрежение.

През последната седмица Словения беше залята от вълна от протести срещу правителствените мерки за икономии, много от които прераснаха в насилие. Десетки души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и полицията в столицата Любляна и втория по големина град Марибор.

Малко след идването си на власт през февруари Янез Янша въведе пакет от мерки за икономии, за да намали държавния дефицит, който би трябвало да намалее до 3,5-4% от брутния вътрешен продукт тази година на фона на 6,4% през 2011 г.

Планът включва намаление от 8% на заплатите в държавния сектор и съкращаване на социалните помощи.

Мерките за икономии включват още допълнително намаление с 5% на разходите за заплати в държавния сектор през 2013 г. и увеличение на ДДС, за да сведе държавния дефицит под 3 % от БВП през 2013 г. и 2014 г.

Според проучване от 24 ноември, цитирано от люблянския вестник „Дневник", на втория тур за Борут Пахор биха гласували 53,1% от анкетираните, а за Данило Тюрк - 31,6%.

С неопределено мнение са 15,3 на сто от участниците в анкетата, така че може да се прогнозира победа на Борут Пахор с 61% срещу 39% от гласовете, посочва изданието.

Това са петите избори за президент на Словения от обявяването на независимостта й през 1991 г. Около 1,7 милиона словенци имат право на глас. Изборните секции ще бъдат отворени между 7:00 и 19:00 часа (8:00 и 20:00 часа българско време).

#Словения #балотаж #президентски избори #Борут Пахор #Данило Тюрк #Янез Янша #премиер на Словения #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници