Учредиха новата Народна партия „Свобода и достойнство"

Учредиха новата Народна партия „Свобода и достойнство"
Сред учредителите са Касим Дал и Корман Исмаилов, напуснали редиците на ДПС в началото на 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 1000 души се събраха в събота в НДК, за да учредят новата Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД).

Сред учредителите са Касим Дал и Корман Исмаилов, напуснали редиците на ДПС в началото на 2011 г., а сред гостите на учредителното събрание имаше делегации от Турция, Македония, Косово и Черна гора, информира БНР.

В своята реч пред делегатите Касим Дал определи деня като исторически, в който се поставят основите на новите начала и новата визия за европейското бъдеще на Балканите.

Той подчерта, че НПСД е дясноцентристка партия,която поставя в основата човешкия живот, свободата и достойнството на хората.

„Всички ние - българи, турци, роми, помаци, евреи, арменци, сме български граждани и на тази юридическа основа образуваме съвременната българска нация. Народна партия „Свобода и достойнство" ще бъде българска национална партия", заяви Дал.

Новата партия категорично ще се бори срещу възпроизвеждащата се от комунистическото минало и ДС традиция, която продължава да унищожава религиозните чувства на християни и мюсюлман, посочи още Касим Дал.

Той добави, че НПСД по никакъв начин не може да бъде ДПС 2, защото рганизацията на Ахмед Доган възпроизвежда статуквото на олигархията и агентите, срещу които новите съпратиици ще се борят.

Според него терминът „етническа партия" вече е остаряло разбиране за българската нация, която е мултиетническа и мултикултурна, което прави елементарен въпроса дали новата политическа сила ще бъде етническа партия.

Корман Исмаилов пък заяви, че диалогът в дясното пространство тепърва предстои, тъй като все още не са избрани ръководстото и органите на новата партия, което предстои да стане по-късно в събота.

„ Когато назрее моментът, те ще вземат съответното решение и с кой евентуално да се влезе в коалиция", допълни Исмаилов.

На учредителното заседание на НПСД присъства и министърът на културата Вежди Рашидов, който заяви, че е поканен като личен приятел на Касим Дал.

Рашидов е убеден, че единственото място на хората от смесените райони е либералното пространство, а не лявото.

„Де факто там, откъдето сме потърпевши – от един Възродителен процес. Знаете добре, и аз лично съм потърпевш", каза Рашидов.

Поздравления за учредяването на НПСД бяха изказани от председателя на СДС Емил Кабаиванов, лидерът на НДСВ Христина Христова и Петя Ставрева от „Обединени земеделци".

#Народна партия „Свобода и достойнство" #НПСД #Касим Дал #Корман Исмаилов #партия #учредяване #ГЕРБ #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »