Петър Стоянов: Политиката е изправена пред конституционно лицемерие

Петър Стоянов: Политиката е изправена пред конституционно лицемерие
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българската политика е изправена пред кинституционално лицемерие, заяви президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) по повод разразилите се скандали в СДС след номинацията му за конституционен съдия и последвалия му отказ.

В понеделник Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.

Кандидатурата на Стоянов бе издигната след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

Стоянов сподели, че не е очаквал последвалите в СДС диспути, въпреки нагласата му за известни негативни реакции, добавяйки, че малко се е дистанцирал от българските политически нрави и поради тази причина е започнал да ги идеализира, предаде ТВ7.

Стоянов посочи, е негативната реакция на БСП  е била единствената политически логична реакция.

„Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персонално, той провидя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг, така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана", каза бившият държавен глава,

На въпрос защо членове на СДС и дори лидерът на ДСБ Иван Костов са се възпротивили срещу номинациата му за конституционен съдия, Стоянов каза, че те са се отнесли предпазливо към него, браз крайни оценки.

Той добави, че сините депутати са нападнали остро самата процедура по номинацията му затова и реакцията им, според него, е била „христоматиен пример по политическо лицемерие".

„Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече, председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд", обърна внимание Стоянов.

Според него предложението на ДСБ за идигането на кандидатурата на Екатерина Михайлова за член на КС е един достоен избор.

По думите на Стоянов, „когато един от маститите говорители на ДСБ обяви с апломб все едно че оповестява декларацията за независимост на Америка, каза: „Ние от ДСБ няма да влезем в никакви договорки с Бойко Борисов за член на Конституционния съд", той всъщност излъга".

Според екс президента самата Конституция и законът принуждават политическите партии в парламента да влизат в договорки и след като законът задължава Народното събрание да избере член на КС, няма как да стане без консултации. Дори една партия да има смазващо и абсолютно мнозинство, тя все пак трябва да се консултира с другите, когато избира такъв председател, добави Стоянов.

„Разбра се след това изявление на ДСБ, че няма да влезе в никакви договорки, само един ден след това се разбра, че г-жа Михайлова е била в кабинета на г-н Борисов, за да се договарят, пардон, за да се консултират за нейната кандидатура, което не е лошо. Така трябва да бъде, в парламента трябва да има някакъв диалог, когато става дума за сериозна институция, това е КС", заяви още Стоянов.

Относно отказа си от номинацията, Стоянов обясни, че още когато му се  обадили по телефона от СДС, е бил наясно, че шансът да поеме подобна номинация е изключително малък, дори нищожен, тъй като международните му ангажименти са вече толкова сериозни, че би трябвало да излъже много хора, с които има общи проекти за следващите години. Според него това би било проява на крайна нелоялност.

„Това би било също проява на крайна нелоялност. От друга страна обаче, не се отказва такова предложение, затова, защото може би малко наивно, ако щете, но като стар боен кон, когато чуе такъв зов, някои мои приятели казват „Ти си единственият, който си готов да се хванеш на тази въдица „държавата има нужда от теб", има някакъв тип криза, ако не може да се помогне, трябва поне да се помисли, не може да се откаже с лека ръка", сподели още бившяит президент.

Преди два дни, на специално свикана пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов представи новият кандидат на сините за конституционен съдия Галя Гугушева.

Според Кабаиванов прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура е един безспорен професионалист, притежаващ човешките и моралните качества за член на Конституционния съд.

Отделили се от „Атака" депутати внесоха новата кандидатурата на Гугушева за конституционен съдия. Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов от сдружение „Патриоти" склучиха в четвъртък споразумение със СДС за общи политики и законодателни инициативи в рамките на 41-вото НС

#Иван Костов #ДСБ #политика #номинация #конституционен съдия #Конституционян съд #КС #СДС #Петър Стоянов #„Патриоти" #Емил Кабаиванов #Галя Гугушева #Димитър Карбов #Огнян Тетимов #Валентин Николов #СДС #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"