Трибуналът в Хага връща Балканите в миналото, смята Карл Билд

Трибуналът в Хага връща Балканите в миналото, смята Карл Билд
Карл Билд изтъкна, че на Балканите трябва да започне процес на помирение между хората, „които някога живееха заедно и се познават добре“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трибуналът в Хага връща Балканите далеч в миналото, вместо да се обърне към бъдещето и помирението на народите в региона, коментира външният министър на Швеция Карл Билд.

Той заяви това във връзка със серията от оправдателни присъди на обвинени във военни престъпления, предаде БГНЕС.

На 16 ноември Специалният съд на ООН отмени присъдите за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството на бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Двамата бивши генерали, смятани за герои в родната си Хърватия, бяха оправдани от Трибунала в Хага, въпреки че получиха по съответно 24 и 18 години затвор на първа инстанция.

57-годишният Анте Готовина ръководеше операция „Буря“, която целеше отвоюването на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна – един от последните пунктове на съпротива, държани от хърватските сърби през 1995 г. Тя ускори края на войната в Хърватия.

В четвъртък Трибуналът в Хага оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай в повторното дело по обвинения в убийства и мъчения по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години на XX век.

Бившият член на Армията за освобождение на Косово (АОК) беше съден заедно с още двама души. Рамуш Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията, предаде БГНЕС.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения.

Според обвинителния акт тримата са участвали в съвместно престъпно начинание за установяване на контрола на АОК в Западно Косово.

Етнически сърби и албанци, за които имало съмнения, че сътрудничат със сърбите, били измъчвани и убивани в затворнически лагери. Намерени бяха общо 39 тела.

„Присъдите трябва да бъдат внимателно анализирани“, заяви във Вашингтон Карл Билд.

На въпрос дали има послание към сръбските граждани след присъдите на Трибунала в Хага, според които няма виновни за етническо прочистване в Хърватия и за престъпления срещу сръбски цивилни в Косово, шведският външен министър отговори, че народите на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина не трябва да позволяват на болката от миналото им да препречи пътя към възможностите, които им предлага бъдещето.

„Някои предишни присъди не бяха много убедителни, други бяха по-убедителни. Важното за народите на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина е болката от миналото да не блокира възможностите, които предлага бъдещето“, изтъкна Карл Билд, цитиран от сръбското радио Б92.

Той допълни, че е постигнат видим напредък в региона относно взаимните връзки и заяви, че лично е виждал много коли с белградски регистрационни номера да се движат по пътищата в Хърватия през лятото, както и много хървати и словенци, които имат собствен бизнес в Белград.

„Премиерите на Сърбия и Косово сега седят на една маса и говорят, което беше немислимо само преди няколко месеца“, подчерта шведският външен министър.

Карл Билд изтъкна, че на Балканите трябва да започне процес на помирение между хората, „които някога живееха заедно и се познават добре“.

#Карл Билд #министър на външните работи #Швеция #Трибунал в Хага #Сърбия #Босна и Херцеговина #Косово #Хърватия #Анте Готовина #Младен Маркач #АОК #Рамуш Харадинай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници