35 уговорени футболни мача в България разкри „СпортРадар“

35 уговорени футболни мача в България разкри „СпортРадар“
Зад всички уговорени двубои в България по един или друг начин се споменаваше името на Уилсън Раж Перумал от Сингапур, познат като сериозен манипулатор на мачове. Снимка: blancspot.com
A A+ A++ A

35 футболни срещи в България са завършили с предварително уговорен резултат през последните 2 години и половина, сочат данните на агенция „СпортРадар“.

Според агенцията, която анализира стотици двубои в Европа, България се класира на осмо място по доклади за уговорени мачове сред държавите на Стария континент, предаде БГНЕС.

„Челното“ място сред 53 държави се дължи на проверка в 400 различни международни онлайн букмейкъри в периода 27 юни 2009 г. - 22 ноември 2012 г.

Срещи на националния отбор на България вече бяха свързвани с „черно тото“. Контролата с Естония, завършила 2:2 бе заличена в резултатите на ФИФА, която призна, че е имало манипулация на срещата чрез съдиите, но самите държави нямат вина.

Почти същата бе ситуацията и с двубоя с Южна Африка преди старта на Световното първенство през 2010 г. Тогава отново съдия бе набеден за „пробит“.

Наскоро се разкри, че младежите на Зимбабве пък нарочно са се предали пред българските си връстници в мач в Сливен през 2009 г., и то по нареждане на треньорите си. Този скандал стана познат като „Азиагейт“ и наскоро излязоха глобите и наказанията по него.

Зад всички тези двубои по един или друг начин се споменаваше името на Уилсън Раж Перумал от Сингапур, познат като сериозен манипулатор на мачове. В момента той излежава присъда за такава злоупотреба в Унгария.

„Мафията и корупцията убиват българския футбол“, констатира радио Би Би Си в разследване, посветено на най-популярния спорт в България, озаглавено „Смъртоносната игра на България“.

„Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност“, коментира Марго Дън от британската медия.

Младият вратар Стефано Кунчев пък си призна, че е получил предложение от 20 000 евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор.

Иначе в доклада на „СпортРадар“ водач по уговорени мачове е Албания с 97 доклада за съмнителни срещи, следвана от Италия със 70.

Трета е Молдова с 66, Естония следва с 46, по-нататък са Гърция (45), Русия (42), Македония (37) и България (35).

#уговорени мачове #футбол #БФС #Зимбабве #Естония #Стефано Кунчев #Южна Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници