Зимно меню за здраве

Зимно меню за здраве
A A+ A++ A

Все повече през последните седмици зачестяват простудните заболявания. През този сезон организмът, особено на децата, е по-уязвим и лесно бива атакуван от инфекции.

За да сте силни в борбата с простудните заболявания, трябва да имате силна имунна система. А най-доброто, за да постигнете това, е да си осигурите здравословно меню. Какво включва то?

На първо място трябва да подчертаем, че  здравословната храна е различна за различните възрастови групи. Важно е и това, че менюто трябва да е разнообразно. Задължителнпо в него трябва да има по нещо от петте главни хранителни групи:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Хляб, зърнени храни, ориз, макаронени изделия;
  • Мляко, млечни продукти, сирене;
  • Месо, птици, риба, яйца;
  • Бобови храни, ядки.

Основни източници на витамини и минерали са плодовете и зеленчуците.

През зимния сезон особено нужни са антиоксидантите – витамини С, А, Е , фолиева киселина, редица минерали – селен, цинк, желязо. В този период от годината те укрепват организма, повишават съпротивителните му сили, стимулират обмяната на веществата. Ще осигурите антиоксиданти в менюто, като включите моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове.

Вече и през зимата на пазара се предлагат много и разнообразни плодове и пресни зеленчуци. Има обаче шампион по витамини – ЗЕЛЕТО! Добре е да си осигурите „запаси“ от него – да го купите от сигурен източник и да го съхранявате в проветриво и сухо помещение. Зелето е особено богато на витамин С, а зелените му външни листа – на провитамин А и на минерални соли, които са изключително важни за организма.

Имайте предвид, че червеното зеле е по-богато на витамин С. Цветното зеле (карфиолът) съдържа пълноценни белтъци, минерални соли и витамини.

Празът е също зимен зеленчук, който заслужава внимание. Добре е да запомните, че витамините и минералите в него са в по-голямо количество в зелените листа по повърхността му. Използвайте го в супи и салати. Заменяйте лука в ястията с него.

Не пренебрегвайте хляба и зърнените храни. Предпочитайте пълнозърнестите продукти.

За децата е особено важно, но и за възрастните е добре да предпочитат нетлъстото месо – телешко, пилешко, заешко. Изключително полезна за имунната система е и консумацията на риба и рибни продукти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници