Дянков: Плоският данък е нужен още 10-15 години

Дянков: Плоският данък е нужен още 10-15 години
Дянков посочи, че в дългосрочен план България иска да въведе еврото като валута и за тази цел наскоро сключеният фискален пакт трябва да позакрепне. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

България се нуждае от ниския плосък данък в следващите 10-15 години, за да навакса, заяви в интервю за германския вестник „Дие Цайт“ министърът на финансите Симеон Дянков.

Той уточни, че България не приема исканото от някои големи европейски държави за хармонизиране на данъците, предаде Дарик.

Дянков каза още, че в дългосрочен план България иска да въведе еврото като валута и за тази цел наскоро сключеният фискален пакт трябва да позакрепне.

Финансовият министър добави, че е необходимо да има тежки наказания, които да се прилагат за страните от ЕС, които не спазват правилата.

Немският вестник изтъкна, че България представя добри стойности по отношение на дълга и бюджета, след което попита министъра какво може да научи Европа от България.

Дянков посочи на първо място, че не само големите държави, които имат голям износ, но и малките икономики са способни да се справят в трудни времена благодарение на стриктна бюджетна дисциплина.

„Второ, че растежът може да продължи въпреки политиката на строги икономии. И трето, че тук не става въпрос за някакъв вид културни различия“, коментира министърът.

Той посочи, че винаги се е смятало, че северните европейски държави могат да управляват икономиките си по-добре и по-дисциплинирано от южните, но въпреки че България е част от Балканите, тя е показала, че може да се справи.

„И въпреки това го можем“, каза Дянков.

#Европа #България #Европейски съюз #ЕС #плосък данък #министър на финсните #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници