Гугушева била свързана с Левски

Гугушева била свързана с Левски
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов сподели, че е познавал се лично със семейството на Гугушева, което е част от „виден пловдивски род, свързан с Васил Левски". Снимка: СДС
A A+ A++ A

На специално свикана пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов представи новият кандидат на сините за конституционен съдия Галя Гугушева.

В понеделник Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.

Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

Според Кабаиванов прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура е един безспорен професионалист, притежаващ човешките и моралните качества за член на Конституционния съд (КС), предаде „Дневник".

Той допълни, че се познавал се лично със семейството на Гугушева, което е част от „виден пловдивски род, свързан с Васил Левски".

Единият от приелите да внесат номинацията на Гугушева бившият депутат от „Атака" и сега независим нероден представител Валентин Николов, каза, че няма нищо неестествено в решението, защото са водили разговори с ръководството на партията още от пролетта, когато СДС реши да не участва в Синята коалиция за парламентарните избори през 2013 г.

Депутатът посочи, че би внесъл и кандидатурата на президента Стоянов и се учуди „как така се създаде тази обстановка".

По думите му никой не го бил карал насила да вземе това решение.

Николов каза, че е бил член на СДС до 2001 г. В момента той е част от сдружението „Патриоти", които са поели ангажимента да изпълнят законодателната програма на СДС до края на мандата.

Кабаиванов отказа да коментира дали ще бъдат изключени шестимата депутати от СДС, които отказват да се подчинят на решението на Националния съвет на формация от понеделник задължително да издигнат и подкрепят нова кандидатура от сините.

„Този въпрос не ни занимава в момента", отвърна той.

Гугушева също запази мълчание, с обещанието това да стане през следващите дни.

#Конституционен съд #КС #„Патриоти" #Емил Кабаиванов #Галя Гугушева #Димитър Карбов #Огнян Тетимов #Валентин Николов #СДС #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #Петър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"