Шест партии формират парламента, ако изборите са днес

Шест партии формират парламента, ако изборите са днес
Хората имат нагласа да определят БСП като пенсионерска партия, а ГЕРБ – като милиционерска партия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шест партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори се проведат днес, сочат резултатите от проучване на Института за модерна политика.

Националното социологическо проучване е проведено сред 1000 пълнолетни жители, предаде Дарик радио.

Според изследването шестте политически сили, които биха влезли в следващия парламент, са ГЕРБ, БСП, ДПС, Движение „България на гражданите“, „Атака“ и РЗС.

Нагласите на хората показват, че ГЕРБ и БСП ще съберат сравнително близки проценти – съответно 26 и 21%, следвани от ДПС с 4.9% и партията на Меглена Кунева – с 4.3%.

Изследването показва още, че „Атака“ и РЗС биха събрали 3.6 и 1.9 на сто от гласовете на избирателите с уговорката, че процентите са изчислени от броя на всички респонденти, а не само от тези, които биха гласували на изборите.

Над две трети от българите смятат корупцията за много голям проблем, а над 90 процента от тях посочват здравеопазването като сферата с най-разпространена корупция, сочат данните от проучването.

Друг акцент е разпространението на корупцията, която обхваща всички сфери, с изключение на културата и църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Според политолога Емил Георгиев обаче въпреки слабото доверие, което изпитват към съдебната система, хората възлагат надеждите си за борба с корупцията предимно на съда.

„Макар и свързана напоследък с големи скандали, съдебната система, съдът е, така да се каже, стожерът в тази Марианска падина, малко се откроява над другите“, каза Георгиев.

Изследването показва още, че хората имат нагласа да определят БСП като пенсионерска партия, а ГЕРБ – като милиционерска партия.

Партията на Меглена Кунева има най-големи шансове да намери избиратели сред майките.

#Народното събрание #Института за модерна политика #ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака #РЗС #Движение „България на гражданите" #Меглена Кунева #Емил Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници