Канада излезе първа от Протокола от Киото

Канада излезе първа от Протокола от Киото
Канада, която е голям производител на енергия, отдавна се оплаква от неефикасността на Протокола, защото в него не участват страните с най-големи въглеродни емисии. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Канада стана първата държава, която официално се оттегли от Протокола от Киото за намаляване на въглеродните емисии.

По този начин северноамериканската страна нанесе символичен удар на буксуващото глобално споразумение за борба с климатичните промени, обобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Министърът на околната среда Питър Кент обяви оттеглянето на Канада от Протокола, след като се върна в Отава от преговорите на световната конференция за промените в климата в Дърбан, Южна Африка.

Там беше постигнато съгласие да се удължи за пет години действието на документа и да се преговаря за ново споразумение, по силата на което всички големи замърсители да намалят парниковите газове.

„Опираме се на законното право на Канада да се изтегли официално от Киото“, заяви канадският министър на околната среда Питър Кент.

Протоколът на Киото, съгласуван през 1997 г., е единственият глобален договор, поставящ цели за намаляване на глобалните емисии.
„Киото не е пътят напред към глобално решение за климатичните промени“, заяви Кент. „Ако е нещо, той е спънка“, добави той.

Канада, която е голям производител на енергия, отдавна се оплаква от неефикасността на Протокола, защото в него не участват страните с най-големи въглеродни емисии.

Кент съобщи, че страната му ще продължи да работи за нов глобален договор, който да задължи всички страни да намалят въглеродните емисии.

#Канада #глобално затопляне #климатични промени #Дърбан #ООН #Южна Африка #въглеродни емисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници