Най-голямата черна дупка – 17 млрд. пъти по-голяма от Слънцето

Най-голямата черна дупка – 17 млрд. пъти по-голяма от Слънцето
A A+ A++ A

Най-голямата черна дупка, наблюдавана досега – с маса 17 млрд. пъти по-голяма от тази на Слънцето, смятат, че са открили астрономи.

Този космически обект е толкова колосален, че сам по себе си представлява 14 на сто от общата маса на галактиката, в която е открит, а обикновено подобна пропорция не надвишава 0.1 на сто.

Това съотношение би могло да накара специалистите да преразгледат теорията за формирането на галактиките, съобщават учените, цитирани от БТА.

Огромната черна дупка, кръстена NGC 1277, се намира на 220 млн. светлинни години от Земята в галактика, десет пъти по-малка от Млечния път.

Според астрономите отворът на „чудовищното“ небесно тяло също има мастодонтски размери – той е 11 пъти по-широк от орбитата на планетата Нептун около Слънцето.

„Това наистина е една необичайна галактика. Тя почти изцяло е доминирана от тази черна дупка, която може да се счита за първия космически обект от един нов клас – галактическите черни дупки“, заяви съавторът на изследването Карл Гебхард от Тексаския университет в Остин.

NGCC 1277 обаче не е единствената черна дупка с подобни размери. През 2011 г. бе открито друго чудовище с маса между 6 и 37 млрд. пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Тази черна дупка обаче и до ден днешен не е точно изчислена, така че новооткритият обект в краен случай може да изпадне на втора позиция в класацията.

Според специалистите от института „Макс Планк“ в Германия, осъществили изследването, галактиката, подслонила чудовищната черна дупка, е на възраст около 8 млрд. години и не се е променила много за времето на своето съществуване.

Какъвто и процес да е породил появата на NGCC 1277, той се е случил много отдавна.

#Слънцето #черна дупка #Земята #Млечния път #Нептун #Остин #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници