Морси пред „Тайм“: В Египет се учим да бъдем свободни

Морси пред „Тайм“: В Египет се учим да бъдем свободни
В интервю за списание „Тайм“ Мохамед Морси повтори, че смята да се откаже от извънредните си правомощия, когато страната има нова Конституция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданите на Египет се учат да бъдат свободни, защото досега не са познавали това чувство, твърди президентът Мохамед Морси.

„Ние се учим. Учим се да бъдем свободни. Никога не сме познавали това чувство преди. Учим се да спорим. Да имаме различни мнения. Да ставаме мнозинство или малцинство“, заяви лидерът пред седмичното списание „Тайм“.

Изданието го номинира за „Личност на годината“ заедно с президента на САЩ Барак Обама и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

В интервюто Мохамед Морси повтори, че смята да се откаже от извънредните си правомощия, когато страната има нова Конституция, предадоха АФП и БГНЕС.

„Когато имаме Конституция, всичко, което съм правил или казал миналата седмица, ще спре. Когато имаме конституция, всички решения, които съм вземал, ще бъдат прекратени незабавно“, подчерта президентът.

На въпрос за протестиращите, които го обвиняват, че е станал „нов фараон“, той се изсмива недоверчиво: „Нов фараон. Мога ли да бъда?“, а след това добавя: „Много внимавам и винаги ще внимавам да прехвърлям правомощия. Аз съм избран президент“.

С указ от 22 ноември Мохамед Морси увеличи правомощията си като държавен глава на Египет, а гражданите го обвиниха в предателство към революцията от 2011 г., определяйки го като „нов фараон“.

„Моята главна отговорност е да поддържам националния кораб на повърхността през този преходен период. Това не е лесно. Египтяните са решени да вървят напред по пътя на свободата и демокрацията“, заяви президентът.

Кайро ускори оспорваната редакция на конституцията, която трябва да бъде гласувана в четвъртък.

Страната преживява своята най-лоша криза от избирането на президента ислямист Мохамед Морси заради извънредните правомощия, които даде сам на себе си наскоро.

Висшите съдебни инстанции осъдиха остро този президентски указ, протестите не стихват, а сблъсъците със силите на реда стават все по-остри.

#Конституция #президент на Египет #Мохамед Морси #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници