Митрополит Гавриил: Яростна клеветническа кампания водят срещу мен

Митрополит Гавриил: Яростна клеветническа кампания водят срещу мен
Митрополит Гавриил е единственият сред владиците, който отговаря на условията, за да стане следващият български патриарх. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ловчанският митрополит Гавриил е убеден, че срещу него се води яростна клеветническа кампания.

„На 20 ноември близък ми се обади и ми каза, че е имало събиране, на което се е взело решение да се води яростна клеветническа кампания срещу мен“, каза дядо Гавриил в ефира на Би Ти Ви в четвъртък.

Ден по-рано архимандрит Касиан го обвини, че е имал връзки с бившата Държавна сигурност.

В същото време обаче митрополит Гавриил е единственият сред владиците, който отговаря на условията, за да стане следващият български патриарх.

Ловчанският митрополит разказа как от Държавна сигурност са се опитали да го вербуват за агент, но покойният вече патриарх Максим не е позволил това да се случи.

През 1979 г. Гавриил е трябвало да бъде подстриган за монах. Двама тайни агенти от ДС отишли при патриарх Максим и казали, че той не трябва да бъде монах, защото семейството му скърбяло за него.

Дядо Максим им отговорил, че ако имат доказателства, за да арестуват Гавриил, да го направят – в противен случай да си тръгват.

„След това аз бях подстриган за монах. Ако Касиан продължи да ме клевети, ще заведа наказателно дело“, категоричен е митрополит Гавриил.

„Завърших и за инженер, и Духовна академия. 12 от най-хубавите ми години отидоха в манастир, където гледах три животни, всеки ден мъкнех по 20 литра мляко, работех от тъмно до тъмно. Кой агент ще го прави това“, посочи владиката.

„Не уважавам доносниците, но уважавам разузнавачите. Те жертват живота си за една идея, но това обаче не е работа на духовник“, каза още митрополит Гавриил.

#митрополит Гавриил #патриарх Максим #Държавна сигурност #ДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници