Анализатор: България няма как да загуби хазартната игра с „Газпром“

Анализатор: България няма как да загуби хазартната игра с „Газпром“
Като всеки добър играч на хазарт, Борисов знае, че да направиш залога, често е най-доброто, обобщава анализаторът Алекс Джаксън в публикацията в Natural Gas Europe. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Договорите с „Газпром“ са хазартна игра, която България няма как да загуби, коментира британският политически и енергиен анализатор Алекс Джаксън в публикация за Natural Gas Europe.

Битката за „Набуко“ приключи, като на мястото на този проект дойде друг - Южен коридор, а именно азербайджански газ през Турция за Европа, чак до Италия, пише специализираното издание, цитирано от БГНЕС.

Според някои анализатори договорът за „Южен поток“ е гениален ход на България, въпреки че остава въпросът дали България ще остане тясно свързана с Русия.

Събитията са динамични, като налице е състезание между Русия и Азербайджан кой да доставя газ за Европа.

И в двата случая обаче България и Сърбия ще имат своите газови доставки. София ще намали донякъде нуждата си от внос чрез собствената си продукция, която обаче е малка, отбелязва още Алекс Джаксън.

Британският енергиен специалист изтъква, че новият договор с „Газпром“ осигури на страната 20% редукция на цената - много повече от 11,1%, което българите вече бяха постигнали.

„Понастоящем София е зависима на 90% за газ от Русия. Затова би могло да се каже, че новият договор с „Газпром“ дава на страната известна вариативност“, пише още Natural Gas Europe.

Според Борисов „Южен поток“ е по-добра перспектива пред „Набуко“, се отбелязва в анализа.

„Въпреки че „Набуко“ остава приоритетен, той е твърде скъп, а и ние все още не знаем откъде ще идва газът, който ще минава през тръбата“, цитира го изданието.

България - страна с ограничен икономически растеж, но с обещаваща офшорна индустрия - ще трябва да задвижи проекта за газ от Азербайджан през Турция за Европа, който има зелена светлина от ЕС, но и същевременно ще продължи да получава газ от Русия, допълва Natural Gas Europe.

Времето също е фактор. Бойко Борисов може би просто не вярва Южният коридор (част от който е „Набуко“) да заработи скоро и осигури на България нужните й количества газ в обозримо бъдеще. Така че през следващите няколко години пред България няма друг вариант за газ освен от Русия, коментира изданието.

„Става дума за хазартна игра, която обаче България няма как да загуби. Ако „Набуко-Запад“ бъде построен, София ще стане основен играч в проекта Южен коридор - ще печели от транзитни такси и няма да остане без газ, ако руските доставки станат проблемни“, смята британският анализатор Алекс Джаксън.

Ако бъде построен Трансанадолският газопровод (азербайджански газ през Турция за Европа), България пак ще има достъп до газ, макар и лимитиран, чрез балканската инфраструктура на проекта.

Ако пък никой от двата проекта не бъде осъществен, България пак ще има полза от „здравословното“ намаление на цената на руския газ в позицията й на съществена брънка от руската енергийна стратегия в Европа.

Сценарият не е перфектен, но нуждите на София от газ са сравнителни малки, а перспективите за собствен газодобив ще дадат на страната гъвкавост при ценообразуването, пише накрая Алекс Джаксън.

„Като всеки добър играч на хазарт, Борисов знае, че да направиш залога, често е най-доброто“, обобщава анализаторът в публикацията в Natural Gas Europe.

#природен газ #премиер на България #Бойко Борисов #„Набуко“ #Южен коридор #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници