„Natural Gas Europe": Българските залози с газовите доставки

„Natural Gas Europe": Българските залози с газовите доставки
Като всеки добър играч на хазарт, Борисов знае, че да направиш залога често е най-доброто, коментира за финал „Natural Gas Europe". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Алекс Джаксън, британски политически и енергиен анализатор и специалист по Каспийския регион; Превод: БГНЕС

За някои България направи лоша сделка; за други страната осъществи гениален ход. Става дума за подписването на окончателния договор между София и „Газпром" за „Южен поток".

Контрактът отваря пътя за гигантската тръба, която ще мине под Черно море, но и поставя въпроса дали България ще остане тясно свързана с Русия, или ще върви с Европа.

Според някои анализатори, София и в двата случая печели. Битката за „Набуко" приключи, като на мястото на този проект дойде друг - Южен коридор, а именно азербайджански газ през Турция за Европа, чак до Италия.

Събитията са динамични, като налице е състезание между Русия и Азербайджан кой да доставя газ за Европа. И в двата случая обаче България и Сърбия ще имат своите газови доставки. София ще намали донякъде нуждата си от внос чрез собствената си продукция, която обаче е малка.

България се съгласи „Южен поток" да мине през територията й в замяна на съществено намаляване на цената на руския природен газ. Новият договор с „Газпром" осигури на страната 20% редукция на цената - много повече от 11,1%, което българите вече бяха постигнали.

Според условията на контракта, през следващите минимум 6 г. България ще получава 2,9 млрд. куб.м годишно, което напълно покрива нуждите на страната.

Понастоящем София е зависима на 90% за газ от Русия. Затова би могло да се каже, че новият договор с „Газпром" дава на страната известна вариативност.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че „Южен поток" ще разкрие нови работни места, като полагането на тръбата няма да струва на страната и стотинка.

По-рано София се опасяваше, че ще трябва да получава транзитни такси в продължение на 15 г., за да изплати вложените в проекта средства. Транзитните такси и неколкостотин работни места обаче са малка компенсация за продължаващата газова зависимост от Русия.

Според Борисов „Южен поток" е по-добра перспектива пред „Набуко". „Въпреки че „Набуко" остава приоритетен, той е твърде скъп, а и ние все още не знаем откъде ще идва газът, който ще минава през тръбата," отбелязва българският премиер.

В септемврийския доклад на ЕК се подчертава, че „България трябва да поеме по-голям финансов дял за отварянето на Южния газов коридор, който ще спомогне за диверсифицирането на газовите доставки".

ЕС отбелязва и това, че „Южен поток" не може да минава през територията на Съюза без гаранции, че няма да навреди на околната среда - но как да се знае дали това ще е така, преди да започне строежът на тръбата в средата на 2013 г.?

България - страна с ограничен икономически растеж, но с обещаваща офшорна индустрия - ще трябва да задвижи проекта за газ от Азербайджан през Турция за Европа, който има зелена светлина от ЕС, но и същевременно ще продължи да получава газ от Русия. Как ще бъде разрешен този антагонизъм?

Времето също е фактор. Бойко Борисов може би просто не вярва Южният коридор (част от който е „Набуко") да заработи скоро и осигури на България нужните й количества газ в обозримо бъдеще. Така че през следващите няколко години пред България няма друг вариант за газ освен от Русия.

Украйна, например, е страна, също транзитираща руски газ. Киев регулярно страда, тъй като няма други опции за газови доставки, освен от Москва. България обаче ще има по-голяма свобода в това отношение през следващите години.

Става дума за хазартна игра, която обаче България няма как да загуби. Ако „Набуко-Запад" бъде построен, София ще стане основен играч в проекта Южен коридор - ще печели от транзитни такси и няма да остане без газ, ако руските доставки станат проблемни.

Ако бъде построен Транс-анадолският газопровод (азербайджански газ през Турция за Европа), България пак ще има достъп до газ, макар и лимитиран, чрез балканската инфраструктура на проекта.

Ако пък никой от двата проекта не бъде осъществен, България пак ще има полза от „здравословното" намаление на цената на руския газ в позицията й на съществена брънка от руската енергийна стратегия в Европа.

Сценарият не е перфектен, но нуждите на София от газ са сравнителни малки, а перспективите за собствен газодобив ще дадат на страната гъвкавост при ценообразуването.

Разбира се, ако нещо драматично се случи и „Южен поток" не бъде осъществен, България ще загуби своите преференции за по-евтин газ. Но страната може и така да живее. Като всеки добър играч на хазарт, Борисов знае, че да направиш залога често е най-доброто.

#„Газпром" #„Южен поток" #Русия #„Набуко" #Южен коридор #Азербайджан #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"