Прокуратурата отказа да разследва поскъпналите с 400% лекарства

Прокуратурата отказа да разследва поскъпналите с 400% лекарства
Отказа си прокуратурата мотивира с липсата на достатъчно данни за осъществено престъпление от общ характер. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по случая с цените на някои лекарства, които са поскъпнали с между 4 и 400% при прехвърлянето им от Министерството на здравеопазването към Здравната каса за периода 2008 – 2011 г.

Сигналът подададоха депутати от „Синята коалиция", както и здравният министър Десислава Атанасова, след като ресорната анкетна парламентарна комисия и одит на Сметната палата констатираха поскъпването.

Отказа си прокуратурата мотивира с липсата на достатъчно данни за осъществено престъпление от общ характер, предаде „Дневник”.

„В сигналите не са посочени конкретни данни относно евентуално извършено престъпление или неговият извършител", пише в постановлението си прокурор Бешков.

Според него изпратените данни са констатирали непоследователни и противоречиви нормативни актове, приети от различни кабинети и депутати, в сферата на продажбата и ценообразуването на лекарствата.

Обвинителят разпореди на правителството и Министерството на здравеопазването да изпълнят своевременно мерките и препоръките в доклада на временната парламентарна комисия в срок от 60 дни.

Анкетната комисия установи през септември, че има фрагментарни законови промени, несъгласуваност между институциите, липса на предварително създадена законова среда за посрещане на административните решения за контрол на цените на лекарствата.

Основният извод на депутатите беше, че касата е плащала цени по-високи от тези на министерството с между 4% и 400%. По-късно и одит на Сметната палата потвърди тези данни.

#Софийската градска прокуратура #СГП #Министерството на здравеопазването #Здравната каса #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #лекарства #Синята коалиция #Сметната палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"