Осветляват кредитните милионери с агентурно минало

Осветляват кредитните милионери с агентурно минало
В крайна сметка този въпрос винаги е вълнувал обществото и смятам, че е удачно да му поднесем тази информация, заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите кредитни милионери, бивши сътрудници на Държавна сигурност, ще бъдат обявени в средата на януари 2013 г., съобщи председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Разкриването на имената на кредитните милионери с агентурно минало става възможно след приетите от парламента преди седмица промени в закона за досиетата.

До края на 2013 г. пък ще излязат и първите имената на агентите от приватизацията, ако парламентът приеме бързо други промени в закона, внесени на 7 ноември.

Депутатите от вътрешната комисия приеха в сряда промените преди те да влязат на второ четене в пленарна зала. Те са внесени от депутати от ГЕРБ и предвиждат да се разшири кръга от лица, които подлежат на проверка.

Експертите наричат това „миниреволюция в закона", защото с тях ще бъдат обявени агенти сред хората, които са осъществили приватизацията, научните съвети към Висшата атестационна комисия (ВАК), управители на медии и др.

С друга промяна се дава възможност да се обявят и имената на сътрудниците преди 2006 г. – 2007 г., когато е приет законът. Така се обхваща период от първите около 16 години на прехода.

„Представителите на медиите – от 1989 г. до влизането на закона в сила през 2007 г., по закон не бяха проверявани и сега се отваря тази възможност да бъдат проверени," каза Евтим Костадинов.

Комисията ще проверява приватизирани и приватизатори, след като промените бъдат гласувани в залата.

Евтим Костадинов посочи, че задачата няма да бъде лека, защото има няколко проблема: времето, което е минало, и преобразуването на банки и институции.

„Налага се една допълнителна издирвателна работа, считам, че комисията ще намери сили да се справи с този момент. В крайна сметка този въпрос винаги е вълнувал обществото и смятам, че е удачно независимо от трудните моменти да поднесем тази информация на обществото," каза още председателят на Комисията по досиетата.

Той се надява се след като бъде приет законът с „едно добро взаимодействие с Агенцията за приватизация в рамките на следващата година да започне излизането на решения.

#Държавна сигурност #ДС #Комисия по досиетата #кредитни милионери #Евтим Костадинов #приватизация #Агенция за приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници