Костов: Борисов и ГЕРБ вкараха мутренски прийоми в политиката

Костов: Борисов и ГЕРБ вкараха мутренски прийоми в политиката
Иван Костов определи като „мутренска атака" опитът на премиера Бойко Борисов да прехвърли в СДС проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чрез управлението на премиера Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ в политиката са нахлули прийоми на улицата, на организираната престъпност, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той определи като „мутренска атака" опитът на министър-председателя да прехвърли в СДС проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия и последвалата синя номинация на президента Петър Стоянов.

„Петър Стоянов не изигра ролята, която трябваше да изиграе по замисъла на сценаристите. И това е добре, защото щеше да бъде ужасно унизително - след Венета Марковска всички да се хвърлят вкупом. Защото това щеше да стане - вкупом срещу Петър Стоянов," подчерта Иван Костов пред „Дарик радио".

По думите му, подобен род „мутренски атаки" са недопустими за политик действия.

Сините са били противници и опоненти и с БСП, и с ДПС, и с НДСВ, но никой не си е позволявал да действа така срещу по този начин, отбеляза лидерът на ДСБ.

Той призна, че на десницата в България й липсват традиция и смелост.

„Има десни избиратели с възстановени земи и имоти, които казват, че реституцията е порочна. Между тази десница, която е склонна да проявява такова малодушие, се рекрутира един подвижен електорат," каза още Иван Костов.

Според него Бойко Борисов е направил фундаментален отказ от ценности на десния човек.

„Реабилитацията на Тодор Живков, която той си позволи на няколко пъти, е недопустима в представите на десния човек," допълни Иван Костов.

Според него едва ли на изключените или напусналите СДС би им стигнало времето, за да създадат нова партия, с която да се явят на парламентарните избори през 2013 г. Иван Костов обаче посочи, че те могат да бъдат част от една нова „Синя коалиция", макар и не в същия й вид.

„Пред очите на всички Синята коалиция беше торпилирана многократно от „Раковски" 134. Другите, които са излезли, които защитаваха Синята коалиция, те са искрени и не биха тръгнали да атакуват собственото си творение - Синята коалиция. Те биха могли да бъдат част от една нова Синя коалиция," каза още Иван Костов.

Нагласата в ДСБ е категорично в подкрепа на Синята коалиция, подчерта накрая тъмносиният лидер.

#Иван Костов #председател на ДСБ #Бойко Борисов #премиер на България #Синята коалиция #СДС #Петър Стоянов #Конституционен съд #КС #Венета Марковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"