Попова иска премахване на доживотния затвор без замяна

A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи предложение доживотният затвор без право на замяна да бъде премахнат от наказанията в България.

„Предлагаме наказанието „доживотен затвор без замяна“ да бъде премахнато от системата на наказанията в българското наказателно право“, каза Попова при откриването на конференция на тема „Помилването – репресия и хуманност в съвременните наказателни политики“, предаде БГНЕС.

Според вицепрезидента доживотен затвор без замяна е нехуманно и конкуриращо се тежко, нечовешко и само репресивно със смъртното наказание.

Тя припомни, че две поредни правителства – второто, което определи в свое лице, предлагат тази промяна – чрез започнат и почти довършен докрай, но все още невнесен в парламента проект за Наказателния кодекс.

Вицепрезидентът представи и доклад на председателя на Комисията по помилванията Ива Пушкатова за най-тежките наказания в наказателното право.

В докладът сериозно е застъпена темата за доживотния затвор без замяна и съотносимостта му с помилването като институт, който изразява хуманност и състрадание в правила.

Маргарита Попова посочи, че трябва да се погледне помилването като институт, който може единствено да коригира и да направи наказателната политика на България по-социална и по-хуманна, защото самото наказание така, както е регламентирано в НК, „не дава шанс на човека“.

„Наказателното право предвижда едно наказание, за което няма надежда – човекът не се отчита като ценност, няма цели на наказанието, които могат да бъдат постигнати, и не могат да се поставят такива цели, защото на осъдения му се налага наказание доживотен затвор без замяна – липсва перспектива“, посочи тя.

Попова посочи, че помилването е много важен, неразбран, неразработен институт.

Вицепрезидентът беше категорична, че е нужен дебат за възможности за единна европейска наказателна политика, като добави, че може да се говори за такава единна политика в областта на корупцията.

Според Маргарита Попова единна Европа трябва да има единен поглед и единен мониторинг на всички държави в ЕС по проблемите на корупцията.

„Убедени сме, че единна европейска наказателна политика е възможна – тя предстои в бъдеще“, каза тя.

По думите на Попова следващият възможен пункт за дискусия на единната европейска наказателна политика са трансграничната престъпност, организираната престъпност, възможностите за структуриране на единна прокуратура.

#Маргарита Попова #вицепрезидент #България #Наказателния кодекс #доживотен затвор #смъртно наказание #Комисията по помилванията #НК #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"