18 американски войници се самоубивали всеки ден

18 американски войници се самоубивали всеки ден
Според щатската неправителствена организация „Марч Форуърд“ причината е, че много от войниците се връщат от задгранични мисии с физически и психологически травми. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден, а общият брой на успешните самоубийства надвишава 6500 всяка година, обяви Кевин Бейкър от щатската неправителствена организация „Марч Форуърд“ (March Forward).

Организацията обединява хиляди военни, завърнали се от мисии или все още на служба в Ирак и Афганистан, иноформира Дарик.

Причината е, че много от войниците се връщат от задгранични мисии с физически и психологически травми, смятат от „Марч Форуърд“.

Според Бейкър неуспешните опити за самоубийство в американската армия били двойно повече, а според официалната правителствена статистика броят им е десет пъти по-голям от загиналите в сражения.

Най-уязвими са младите войници до 24-годишна възраст, за които вероятността от самоубийство е четири пъти по-висока, отколкото сред цивилните, посочи Бейкър.

На въпрос на Дарик дали има натиск върху лекарите да обявяват войници с психични разстройства за здрави, въпреки диагнозата, Бейкър обясни, че работата на армията е да праща войници на фронта, защото са задължени да отговарят на нарежданията от Конгреса, а въоръжените сили изискват винаги да има наличност на даден брой войници в бойна готовност.

По неговите думи това изцяло противоречи на принципа тези военни да бъдат излекувани. Бейкър посочи военният вестник „Арми таймс“ (Army Times), който е  публикувал информация, която не се оповестява много активно, но е обсъждана пред Конгреса, че средно по 18 американски войници или ветерани се самоубиват всеки ден.

„А това са само успешните самоубийства - най-малко 950 са регистрираните неуспешни опити всеки месец“, посочи експертът.

Според него това е проблем, с който военните са напълно наясно, но не правят абсолютно нищо по въпроса, освен да инвестират милиони долари в компютърни симулатори, които връщат травмираните войници в бойна ситуация.

„Това уж е някаква терапия, но реално не помага. Така компании като „Дженерал Илектрик“ (General Electric), „Фалибъртън“ (Halliburton) и КБР (KBR) хем изкарват огромни печалби от самата война, като бомбардират държави и невинни хора, хем след това продават тези симулатори на армията и изкарват допълнителни пари от травмираните, като се преструват, че ги лекуват“, коментира Бейкър.

„В крайна сметка много от тези млади момчета не издържат и посягат на живота си. Именно това се опитваме да предотвратим в организацията ни – да им обясним, че е съвсем нормално да се чувстваме виновни за всичко това, което сме извършвали и в което сме участвали, докато сме били там“, каза още Бейкър.

#самоубийство #организация #Ирак #Афганистан #война #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници