България изпадна на дъното на световна класация за правосъдие

България изпадна на дъното на световна класация за правосъдие
По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81 от общо 97 места, като една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България попадна в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие - на 81-во място от общо 97 държави, сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на „Световния проект за справедливост".

През 2011 г. България беше в отново на края на класацията, но в нея бяха изследвани 66 държави. Тогава най-драстично беше изоставането в областта на наказателното правосъдие - 64-то място в глобален план и последно в регионален.

Констатацията на едноименната американска неправителствена организация, която е направила анализа, е, че съдебната система в България изостава в сравнение с други държави от Европа и Централна Азия, пише вестник „Сега".

По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81 от общо 97 места, като една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна.

Страната е плътно следвана от Панама, следвана от държави като Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун, като последна е Венецуела.

На първо място по качество на наказателното правораздаване е Дания,  Гърция пък заема 46-то място, Македония - на 41-во, Турция  и Албания, пък са на 71-во и съответно 74-то място,

Освен по видовете правораздаване анализът има и три класации по географски и икономически критерии - глобална, регионална и в група на страни със сходни доходи.

В групата на страни със сродни доходи качеството на българското правосъдие е сравнено с 30 държави, сред които Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Турция, Русия, Беларус, Колумбия, Аржентина, Ботсвана, Република Южна Африка, Тайланд, Иран и др.

България се класира по-добре по показателя гражданско правораздаване, където заема 40-то място. Позиция по-напред са Румъния, Сенегал и Малайзия. Гражданският процес в страната оценено като е с по-високо качество от този в Италия, Бразилия, Турция и Унгария.

Проучването нарежда България 15 позиции по-назад по отношение спазването на законите - 55-то място. По отсъствие на корупция страната се  нарежда на 53-то място, с крачка зад Иран, Аржентина, Босна и Херцеговина и Еквадор.

Като най-корумпирана в света е посочена Камерун, а с най-ниско ниво на подкупност - Швеция.

На регионално ниво са изследвани 21 стран, където България се съпоставя с Грузия, Казахстан, Унгария, Словения, Македония и Румъния.

Страната е на 19-то място по показател наказателно правосъдие и на 17-то по опазването на обществения ред и сигурността (47-мо място глобално).

По първия показател Албания се класира на 15-то място, а Турция - на 13-то. Гърция пък е на 16-то, Македония - на 10-то. По опазване на обществения ред югозападната ни съседка пък е 10 позиции по-напред. Гърция пък е само позиция пред България.

В сферата на опазването на фундаменталните човешки права - свобода на изразяване, вероизповеданията и събиранията, България се класира по-добре - на 34-то място.

По икономически признак България попада в групата на страните със „средни доходи в горния сегмент", състояща се от 30 държави. Тук българското наказателно правосъдие отново се представя много зле, заставайки на 27-а позиция. Ямайка е две позиции по-надолу, Босна и Херцеговина - на второ място. Начело на класацията е Ботсвана.

„България е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на корупцията и спазване на законодателството. Резултатите от криминалното правораздаване са слаби, а дискриминацията по отношение на малцинствата е сериозен проблем", се отбелязва в изследването.

Швеция, Дания, Норвегия, Холандия, Финландия и Германия са абсолютните шампиони по повечето показатели, като само сменят реда си в топ 3.

Сингапур също излиза начело в графата „Обществен ред и сигурност" и на трето място по наказателно правосъдие, следван от Узбекистан, Камерун, Пакистан, Иран, Зимбабве, Либерия, Бангладеш и Венецуела.

Данните са базирани на интервюта, проведени с 97 хил. души и 2500 експерти. В България анкетите са правени от „Алфа рисърч", а резултатите се подкрепят от почти всички щатски неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието, както и от американски медии като „Икономист", „Ню Йорк таймс" и „Вашингтон пост".

Почетен съпредседател на организацията е президентът Петър Стоянов, който отхвърли миналата седмица предложението да бъде издигнат за конституционен съдия от СДС, след като номинираната за мястото Венета Марковска не можа да положи клетва заради бламирането на президента Плевнелиев.

Основен спонсор на ежегодното проучване е фондацията на Бил Гейтс, а „Световният проект за справедливост" е създаден през 2006 г.

#България #правосъдие #класация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино