БСП готви обжалване на решението на ЦИК за референдума

БСП готви обжалване на решението на ЦИК за референдума
Стоилов се позова на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт,, където е разписано, че районните комисии, които организират референдума, са със същия състав от проведените преди това парламентарни избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП ще обжалва решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за назначаване на нови състави на районните избирателни комисии при провеждането на референдума за ядрената енергетика на 27 януари, обяви депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Стоилов се позова на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, където е разписано, че районните комисии, които организират референдума, са със същия състав от проведените преди това парламентарни избори, предаде Дарик.

Социалистът обясни, че ЦИК е допуснала нарушение и с избора на 26 представители на ГЕРБ, които да бъдат председатели на районните избирателни комисии, вместо да се приложи пропорционалният принцип.

„Прави впечатление, че в пет районни избирателни комисии, в които Коалиция за България няма участници в ръководството, на нейно място са предпочетени представители на ДПС, а както се вижда, представителството на „Атака“ е по-голямо, отколкото пропорционално се полага“, каза Стоилов.

От БСП поискаха и обяснение от управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов относно невключването на България в разпределението на европейските средства за допълнително подпомагане на страни и региони.

Лидерът на БСП Сергей Станишев разкритикува за пореден път качествата на Кабинета да защитава интересите на България в обсъждането на многогодишната финансовата рамка на Европейския съюз.

„Цяла България е най-изостаналият регион в ЕС. Няма нито едно евро, предвидено за България. Защо правителството не е поставило този въпрос и това искане? Настоявам да го постави. Ние, за съжаление, вече може да се каже, че сме изпуснали влака. Трябва да се направят още веднъж усилия, за да се получи по-добър резултат“, подчерта Станишев.

Той допълни, че по линия на тези средства за допълнително подпомагане на страни и региони в рамките на Съюза Гърция ще получи 1 млрд. евро.

#БСП #ЦИК #референдум #Янаки Стоилов #ГЕРБ #средства #министър-председател #Кабинет #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници