България готова да приеме всяко решение на ЕК за заменките

България готова да приеме всяко решение на ЕК за заменките
Поемаме политическия ангажимент да не обжалваме решението, ако то е негативно, категоричен бе Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да обжалва негативно решение на Европейската комисия по разследването на заменките в държавата, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той обясни, че разследването има три хипотетични развръзки – България да бъде оправдана, да се открие законодателно нарушение или да се установи нерегламентирана държавна помощ, която ще трябва да се възстанови в определен срок, предаде БГНЕС.

„Поемаме политическия ангажимент да не обжалваме решението, ако то е негативно“, категоричен бе Мирослав Найденов.

Обект на разследването на ЕК са 147 заменки, за 15 от които е направена промяна на предназначението и са реализирани инвестиционни намерения. Сред разследваните заменки е и такава, направена от фирма, свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

„Ако ЕК отсъди, че и при тази замяна има нерегламентирана държавна помощ, процедурата за възстановяване на средствата ще бъде за всички“, подчерта земеделският министър.

При установяване на нерегламентирана държавна помощ обаче България ще трябва да потърси разликата между пазарната стойност на горите и сумата, която е платена при заменките, или при желание на собствениците на горите те да бъдат върнати на държавата.

Във връзка с това в Народното събрание ще бъде създадена работна група под председателството на Искра Фидосова, която да подготви промени в Закона за държавната помощ, за да се регламентира механизъмът за възстановяване на средствата на държавата.

В работната група, която трябва да започне работа още през следващата седмица, ще се включат експерти на МФ, МЗХ, МИЕТ, МТИТС, както и представители на неправителствения сектор, включително и на Коалиция „Да остане природа в България“.

Очаква се и представители на предишните управляващи също да се включат в дебатите около изработването на законодателните промени.

„Трябва да направим по-подробни текстове за самата процедура, когато се установи нерегламентирана държавна помощ. Няма пречка да се помисли за налагането на възбранителен режим на разпоредителни сделки с тези имоти. Трябва да се даде и възможност в закона бенефициентите на държавната помощ сами да развалят заменките“, обясни председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Амбицията на управляващите е промените да са готови до няколко седмици, а до края на месец март да са приети на второ четене в Народното събрание.

Европейската комисия е започнала през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции, свързани със замени на гори.

„Ако Европейската комисия установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициентите й. Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава членка в този контекст. Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата всякакви предположения за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни“, подчертават от ЕК.

На практика по този начин те категорично опровергават думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който преди около седмица заяви, че „вероятно още до края на годината Европейската комисия ще вземе решение България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на Тройната коалиция“.

„Нямаме разминавания в коментарите с Европейската комисия. Коментарът, който направихме и аз, и премиерът Бойко Борисов, беше хипотеза“, отбеляза Мирослав Найденов във вторник.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #заменки #ЕК #Искра Фидосова #Тройна коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници