България иска поне 600 млн. евро за културни проекти от следващия евробюджет

България иска поне 600 млн. евро за културни проекти от следващия евробюджет
В Брюксел минитърът на културата Вежди Рашидов посочи, че България с малкото пари и с малкото възможности, днес се заговори и за кино, и за театър, и изключително много за археология. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България иска да получи поне 600 млн. евро за културни проекти от следващия седемгодишен евробюджет, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов беше в Брюксел, където призова Европейския съюз да отдели повече внимание и средства за културата, която според него незаслужено остава встрани от приоритетните сфери, предаде БНР.

„Три години и половина в този мандат нито в докладите, нито в изказването на европейските парламентарни комисии, не чухме думата култура. За нас е много важно културата по някакъв начин да бъде един от приоритетите. Единствено в тази тежка криза, културата не е в криза. Тя е в икономически растеж. В бъдеще бихме искали културата в цяла Европа, не само в България", отбеляза министърът.

По неговите думи „в България, ние си го направихме по някакъв начин без да искаме тип приоритет, без да казваме, че безкрайно много тече, но и безкрайно пък много не страдаме. И ние не сме цъфнали, но хубаво е на цяла Европа да зададем въпроса защо културата не е приоритет, а би било добре да е".

Рашидов посочи, че България с малкото пари и с малкото възможности, днес се заговори и за кино, и за театър, и изключително много за археология.

„Самото говорене значи, че в тези посоки се работи много сериозно", каза културният министър.

До този момент българското културно министерство е усвоило 126 млн.от еврофондовете за различни проекти, сумата е един път и половина по-голяма от годишния бюджет на ведомството, подчерта Рашидов.

#България #култура #евробюджет #министър на културата #Вежди Рашидов #кино #театър #археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници