Станишев: Борисов окончателно подчини СДС

A A+ A++ A

Бойко Борисов подчиняи окончателно СДС в лицето на сегашното ръководство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

По-рано в понеделник по време на Националния съвет на СДС бяха изключини от структурата на партията тримата депутати Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, след което пък евродепутатът и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски подаде оставка в отворено писмо до председателя на сините Емил Кабаиванов.

След отстраняването на тримата депутати, за което причина беше опълчването им срещу номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

По думите на Станишев, който беше на посещение в Монтана, е тъжно, защото СДС е била водеща политическа сила, а сега се превръща в една организация, която обслужва интересите на ГЕРБ, предаде информационна агенция „Фокус".

Попитан дали БСП ще издигне отново своя кандидатура за Конституционния съд, Станишев напомни позицията на социалистите, заявена още миналата седмица. „

Ние в този театър и в нагласени неща не участваме. Самата процедура е дискредитирана, както е дискредитирана и процедурата за избор на главен прокурор", изтъкна лидерът на БСП.

Той определи като скандални правилата за избор на главен прокурор.

„Ясно е, че ГЕРБ го карат през просото, през закона, само и само да постигнат своите политически цели", добави Станишев.

Той постави въпроса при тези правила кой ще има доверие на избрания главен прокурор в България и в Европа.

„Имаме само една цел – спечелването на изборите. Задачата ни е БСП да бъде силна, консолидирана и да се привличат максимален брой авторитетни хора за кампанията и за бъдещото управление. Искаме да направим сериозна промяна в България, след тежкото наследство на ГЕРБ", изтъкна още Станишев.

Председателят на БСП обърна специално внимание на ситуацията в Монтана и в региона. Той напомни, че при предишното правителство беше направено всичко възможно, така че хората от Северозападна България да почувстват отношение от държавата. „В област Монтана се инвестираха около 250 млн. лв., за община Монтана – над 90 млн.лв.", напомни Станишев.

Той изрази притеснението си, че към момента липсва регионална политика. „Отново е забравена Северозападна България, забравени са Монтана, Враца, Видин с политиката на сегашното правителство", подчерта лидерът на БСП. Той поиска да стане ясно дали правителството на Бойко Борисов е поискало от Европа допълнителни средства за този български регион, който се нуждае от подкрепа. Друг вариант, който Станишев допусна е, че ГЕРБ не са успели да отстоят тези интереси на страната.

#БСП #Сергей Станишев #министър-председател #Бойко Борисов #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #СДС #Емил Кабаиванов #Петър Стоянов #Конституционния съд #КС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"