Бакалов: Няма да внасям, няма да подкрепям нов кандидат за КС от СДС!

Бакалов: Няма да внасям, няма да подкрепям нов кандидат за КС от СДС!
Бакалов бе предложен по-рано за изключване от партията, но по думите на председателя на СДС Емил Кабаиванов е нямало достатъчно аргументи за това. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатът от СДС Йордан Бакалов твърдо заяви, че няма да внася, нито да подкрепя нова кандидатура за конституционен съдия от името на партията.

Бакалов бе предложен по-рано за изключване от партията, но по думите на председателя на СДС Емил Кабаиванов е нямало достатъчно аргументи за това.

По-рано в понеделник по време на Националния съвет на СДС се взе решение, с което се задължават всички членове да издигнат и подкрепят нова кандидатура на мястото на отказалият се Петър Стоянов, който преди седмица бе номиран за незаетото от съдия Венета Марковска място в Конституционния съд (КС).

Преди това Националният съвет взе решение за изключването на трима депутати – Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, заради техния отказ бившият президент да бъде предложен от СДС за член на КС. След тяхната реакция Петър Стоянов „отказа да бъде номиниран с обяснението, че има международни ангажименти“.

По думите на Бакалов многократно е било казано, че става въпрос не за определена личност – кандидат за конституционен съдия, а за политика и за това къде СДС се позиционира на бъдещите избори, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„За последен път го повтарям и дано да го разберат хората от ръководството на „Раковски“: тук не става въпрос за определена личност, независимо коя е тя. Тук става въпрос за определена политика, за определени виждания за бъдещето на СДС. Не става въпрос за отделни личности. Политиката е много елементарна от гледна точка на това, че големият скандал, който се забърка от Конституционния съд, беше забъркан от управляващото мнозинство и министър-председателя г-н Бойко Борисов“, посочи Бакалов.

Според депутата премиерът съвсем умело е прехвърлил скандала в КС на СДС и сега се вижда резултатът, който се получи в СДС.

„Не става въпрос за никакви лични отношения, към който и да е кандидат. Тъй като в края на краищата Бойко Борисов и неговото управляващо мнозинство са забъркали всичко това, нека да бъдат така добри да си поемат отговорността до края. Всички забравят, че г-жа Марковска получи най-много гласове точно от ГЕРБ от целия парламент. Така че – да бъдат високоотговорни политици и да си предложат кандидатура. Затова става въпрос, не за конкретна личност, нито за каквото и да било, а става въпрос за политика и къде СДС се позиционира на бъдещите избори“, каза Йордан Бакалов.

По думите му в личен план е хубаво, особено от ръководството на СДС, да престанат да обясняват как някой си търсил или си намерил гнездо, гнезденце или пристан.

„За себе си аз мога да кажа, че де факто и де юре с предложението на Контролния съвет морално аз съм изключен, след като са го предложили това решение да се коментира“, каза Йордан Бакалов.

„Никъде няма да ходя, аз съм си в СДС и си оставам в СДС“, заяви депутатът, добавяйки, че ръководството на СДС един път завинаги трябва да престане с манипулациите, които използва.

Според него всичко това е могло да бъде елиминирано с диалог, който просто не се е състоял.

„Не си спомням някъде, който и да е от колегите, включително и тримата изключени, включително и аз, да сме коментирали по някакъв начин личността на Петър Стоянов и тя не е била никога коментирана“, посочи още Йордан Бакалов.

#Йордан Бакалов #СДС #КС #Конституционен съд #скандал #Петър Стоянов #министър-председател #Венета Марковска #Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници