Каталунските националнисти печелят местния вот

Каталунските националнисти печелят местния вот
За да свика референдум за независимост на Каталуния на Мас са му необходими 102 гласа в местния парламент. Снимка: msnbc.msn.com
A A+ A++ A

Управляващата в испанската автономна област Каталония сепаратистка коалиция на премиера Артур Мас „Конвергенция и съюз" се очаква да получи най-много гласове на състоялите се в неделя местни избори.

Партията обаче бележи спад в сравнение с изборите през 2010 г., съобщи БТА.

Всички леви националистически партии са се представили по-добре отколкото на предишните избори, показват резултатите от екзит пол на каталонската обществена ТВ3, предаде „Ройтерс”.

За да свика референдум за независимост на Каталуния на Мас са му необходими 102 гласа в местния парламент.

„Конвергенция и съюз", чийто лидер Мас е обещал да свика референдум за независимост на областта от Испания, получава между 54 и 57 места в 135-членното областно събрание, което обаче е по-малко от сегашните 62 места, с които разполага в местния парламент, и далеч от абсолютно мнозинство.

На изборите в неделя сепаратистката Републиканска левица ще заеме второ място с 20 или 23 депутатски места (при 10 на изборите през 2010 г.) и може да се коалира с партията на Мас, като му даде рамо за референдума за независимост.

Големият губещ на изборите е социалистическата партия, която получава между 16 и 18 места при 28 на предишните избори.

Народната партия на власт в Испания запазва стабилно положение с 16 до 18 места (при сегашни 18).

Двете партии обаче получават минимум 32 места, което им дава възможност да блокират евентуален референдум за независимост.

Стъпките към независимост получиха тласък през 2010 г., когато Конституционният съд на Испания разгневи каталонците с решението си да ограничи автономията на областта.

През септември тази година премиерът на Испания Мариано Рахой допринесе за засилването на движението за независимост, като отказа да позволи на Каталония да управлява своите данъци.

Критиците обаче настояват, че евентуално отцепване би навредило на Каталония, тъй като би я лишило от испанския пазар и би я принудило да изгради редица структури, за които в момента тя не може да плаща.

Освен това евентуална независимост би оставила Каталония извън Европейския съюз, поне в началото.

Рахой предупреждава, че на Каталония би й се наложило да кандидатства за присъединяване към общността, което е продължителен процес.

Испанското правителство казва, че конституцията на страната не позволява на областите да организират референдуми и се зарича да блокира евентуален вот.

Привърженици на независимостта твърдят, че ако референдумът за независимост получи голяма подкрепа, Испания ще бъде принудена да промени конституцията си, а ЕС би трябвало да уважи самоопределението на Каталония.

#Каталония #Артур Мас #референдум #независимост #Мариано Рахой #премиер на Испания #избори #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници