Пловдивската епархия се обяви в подкрепа на митрополит Николай

Пловдивската епархия се обяви в подкрепа на митрополит Николай
Ссем представители на духовенството изразяват радостта си, че Бог не е допуснал митрополит Николай (на снимката) да поеме отговорността за Софийската епархия и го е запазил за тях. Снимка: plovdivskamitropolia.bg
A A+ A++ A

Пловдивски свещеници се обявиха в подкрепа на митрополит Николай с отворено писмо до Светия синод и медиите.

В него осем представители на духовенството изразяват радостта си, че Бог не е допуснал митрополит Николай да поеме отговорността за Софийската епархия и го е запазил за тях.

Същевременно те изказват огорчението си от продължаващите нападки и от упражнявания натиск върху него, предаде Дарик.

Намеците, че дядо Николай и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела, пишат свещениците.

Те не допускат, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия синод.

„Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат”, се пише в откритото писмо.

Духовниците определят тези методи, като „присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски морал".

Духовниците заявяват, че следват призива на митрополит Николай за спазването на 40-дневен траур и призовават Светия синод и медиите да уважат християнския им дълг, като се въздържат от въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на патриарх Максим.

„Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност на текущите дела на Светия синод и ще съдейства за укрепването и за единството на Българската православна църква”, завършват в писмото си свещениците.

#митрополит Николай #Светия синод #Софийската епархия #патриарх Максим #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници