Радев решава кой ще е външен министър

Радев решава кой ще е външен министър

БГНЕС

A A+ A++ A

Седмицата започва със среща между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев на „Дондуков“ 2, след която ще стане ясно дали ще има и какви рокади в назначеното наскоро служебно правителство.

На сгледата държавният глава трябва да чуе от служебния министър-председател кого предлага за поста министър на външните работи.

Първо поста зае Стефан Димитров, след това Главчев поиска смяната му с Даниел Митов. Заместник-председателят на ГЕРБ междувременно оттегли номинацията си. А след това служебният премиер заяви, че предпочита лично да поеме позицията.

„Ако президентът издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президента Радев“, заяви в събота Главчев.

Президентът отговори – въпреки че решението е „авангардно“, ще проведе последна среща с Главчев в понеделник сутрин. Той посъветва премиера да помисли още малко, но обеща да се съобрази с избора му.

„Обикновено в една такава ситуация, когато премиера е и външен министър, това означава, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация. От толкова много професионални дипломати има България, които са гордост за нас в професионално отношение, да няма кой да сложат за външен министър не ми се струва вероятно“, коментира в неделя вицепрезидентът Илияна Йотова.

Очаква се рокадите в служебния кабинет да са две – при министрите на външните работи и на земеделието.

Ако Главчев е непоколебим, би трябвало двата указа за промени в състава на служебния кабинет да бъдат обнародвани още във вторник в Държавен вестник.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници