В Германия обсъждат забрана на продажбата на цигари

В Германия обсъждат забрана на продажбата на цигари

canva

A A+ A++ A

Британският парламент вчера прие на първо четене най-строгия закон против тютюнопушенето в Европа. Според текста на законопроекта, който беше иницииран от премиера Риши Сунак, всеки тийнейджър, роден след 2009 година, никога няма да може законно да си купува цигари в Обединеното кралство. В Германия на свой ред обсъждат възможността за подобно решение на проблема с тютюнопушенето. Комисарят по борба с наркотиците, Буркхард Блинерт, казва, че строгите закони за тютюна трябва да бъдат модел за подражание, отбелязва вестник BILD, цитиран от агенция Фокус.

"Можем да вземем пример от сериозността, с която се третира проблемът с тютюнопушенето в други страни. Казвам това от първия си ден на поста: имаме огромна нужда да действаме. Всяка година в Германия 127 000 души умират от тютюнопушене. Това не може да продължава“, категоричен бе Блинерт.

Експертът от Германския център за изследване на рака Катрин Шалер също отбелязва, че страната "е била много колеблива в прилагането на мерки за превенция на тютюнопушенето от десетилетия, често само в отговор на препоръките на ЕС“.

Членът на ХДС в Бундестага и здравен експерт Тино Зорге смята, че сегашното правителство в Германия не се справя ефективно с проблема с тютюнопушенето.

"Управляващата коалиция току-що легализира канабиса, който често се пуши заедно с тютюн. Това означава, че правителството се е отдалечило повече от защитата на непушачите от всякога“, казва той.

Има обаче и депутати, които са категорично против забраната за продажба на тютюн.

"Ние, "Зелените“, отхвърляме законодателство за живот без тютюнев дим, базирано на британския модел. Забраните не спират употребата на алкохол, марихуана или цигари. Това, което е необходимо, е повече превенция, по-малко места, където се продават продукти за пушене, и по-висок данък върху тютюневите изделия“, уверен е депутатът Янош Дамен.

#цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници