Станишев сравни Борисов с Индже войвода - от разбойник станал защитник на народа

Станишев сравни Борисов с Индже войвода - от разбойник станал защитник на народа
Станишев упрекна министър-председателя, че не е защитил националните интереси на срещата на евролидерите в Брюксел, на която се обсъждаше бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Председателят на БСП Сергей Станишев сравни премиера Бойко Борисов с Индже войвода, който първо бил разбойник, а после се превърнал в закрилник на народа.

Така хората гледали и на сегашния премиер на изборите през 2009 г., каза Станишев, който упрекна министър-председателя, че не е защитил националните интереси на срещата на евролидерите в Брюксел, на която се обсъждаше бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., предаде Дарик.

Като пример социалистът изтъкна предложените на България 260 млн. евро за закриването на спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй", след като кабинетът е настоявал за 450 млн. евро компенсация.

„Показателно е, че Словакия и Литва, които са в аналогично състояние, получават 100% увеличаване на парите в сравнение с предишното предложение, а на България се дават 30%. По отношение на кохезионната и земеделските политики първоначално заявените цели трудно ще бъдат постигнати", коментира Станишев.

ПО неговите думи за последните три години България е твърдо в последната тройка по усвояване на пари от еврофондовете, след като не успя да усвои средства, не било чудно „да ни кажат", че подобни претенции за допълнителни средства са необосновани, смята социалистът.

„Няма как Борисов да се извинява за недобрите резултати със стоте години социалистическо управление. Нека не става смешен и не лъже"., коментира пред журналисти Станишев.

Лидерът на БСП изрази възмущение, че премиерът дава указания на Висшия съдебен съвет как да се гласува за главен прокурор. Чрез приетите правила процедурата вече е опорочена, смята Станишев, според когото при таен вот управляващите няма да могат да го контролират.

Заради случая „Марковска" той упрекна управляващите, че са превърнали държавата в посмешище и Конституционният съд вече изглеждал като нещо, което се управлява от премиера.

„След парламентарния вот догодина България ще се нуждае от радикална промяна, а БСП е единствената партия, която може да пребори „злото ГЕРБ", добави още социалистът.

„Варна няма идея за посока на развитие, а градът се върнал назад", заяви за избирателния си район Сергей Станишев, който влезе в парламента от морската столица.

При посещенията си той забелязвал все по-висока безработица и все по-лошо състояние на инфраструктурата. Той се закани, че управляващите щели да отговарят след изборите за злоупотреба с власт заради политическия арест на градския лидер на партията Борислав Гуцанов през 2010 г.

За да излезе България от сегашното си състояние, Станишев очерта пет приоритета, които трябва да се реализират през следващата година. Това са създаване на заетост чрез активна държавна политика, увеличаване доходите, подкрепата на майчинството с изравняване на парите за майчинство с минималната работна заплата и увеличаване на детските надбавки от 35 на 50лв, подкрепа на важни сектори в икономиката като земеделието и подпомагане на образованието и науката.

#Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #министър-председател #Брюксел #Бойко Борисов #еврофондове #АЕЦ „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници