Откриха следи от 4 вида отрови в тялото на бившия турски президент

Откриха следи от 4 вида отрови в тялото на бившия турски президент
Смята се, че резултатите до голяма степен ще потвърдят съмненията, че смъртта на Тургут Йозал е настъпила вследствие на отравяне. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Следи от четири вида отрови са били намерени в тялото на покойния турски президент Тургут Йозал при аутопсията, направена след като тленните останки бяха ексхумирани преди няколко месеца.

Осмият президент на Турция почина на 17 април 1993 г. на 66 години. Близките му многократно изразяваха съмнения, че е бил отровен. Според съпругата му, той е натровен от лимонадата, която пил в българското посолство в Анкара.

По нареждане на президента Абдуллах Гюл, през юни прокуратурата започна разследване на обстоятелствата около смъртта.

Открити са дози над 10 пъти от допустимото от забранения в Турция пестицид ДДТ, наличие на кадмий и на силно радиоктивния елемент полоний, съобщиха информационни източници, които се позоваха на резултати в протокола от аутопсията, изготвен от центъра за съдебна медицина, предаде БНР.

Според протокола, който предстои да бъде огласен през следващите дни, радиоактивните вещества са довели до срив в имунната система.

Преди да почине Тургут Йозал се чувствал много уморен и напълнял. ДДТ в добавка води до внезапна смърт.

Отбелязва се, че може да е била поставена в лимонадата, която Тургут Йозал е консумирал на приема в българското посолство в Анкара, на който присъствал ден преди да почине. Но също така, че отровата ДДТ може да е била поставяна в храната, която консумирал в резиденцията Чанкая.

Смята се, че резултатите до голяма степен ще потвърдят съмненията, че смъртта на Тургут Йозал е настъпила вследствие на отравяне.

#Тургут Йозал #президент на Турция #аутопсия #отрови #Абдуллах Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници