Синоптик предупреди: На тази дата времето рязко се обръща

Синоптик предупреди: На тази дата времето рязко се обръща

canva

A A+ A++ A

Петър Янков съобщи прогнозата си за времето за следващите дни.

"Въпреки че температурите в последните дни са високи, април ще ни покаже и обратно действие", коментира синоптикът.

"Утре ни очакват летни валежи, с прегърмявания главно в източните и южните части от страната. Повече гръмотевици ще има в събота. Температурите ще се движат между 24 и 29 градуса. Неделя ще бъде по-подходящо за високопланински туризъм. В понеделник и вторник ще има много слънце и температури от 25 до 30 градуса", прогнозира гостът на Bulgaria ON AIR.

От сряда започва рязка промяна на времето с понижение на температурите. Очакват се чести валежи между сряда и петък. По планините ще вали пролетен сняг, стана ясно от думите на Янков.

Синоптикът уточни, че захлаждането ще продължи до петък. Събота и неделя ще има повече слънце и повишение на температурите.

По Черноморието е слънчево, а температурите на морската вода са 13-14 градуса и са некомфортни за плажни процедури, отбеляза още Янков.

"Започва времето на високопланинския туризъм. Над 2200 метра винаги трябва да има връхна дреха, тъй като в планината времето се променя с часове. Валежите бързо преминават в сняг. Често облаците заливат планинските пътеки и трябва предварителна подготовка по отношение на маршрутите. Видимостта спада до 3-4 метра на отделни места, трябва да се познават добре маршрутите. По-добре да се изчака без паника да се подобри видимостта. Хлъзгави са планинските пътеки", обясни синоптикът.

По думите на Янков се намираме в апогея на климатичното затопляне. Променя се атмосферата, а затоплянето продължава.

"Друг е въпросът колко можем да реагираме на тези промени. Засега науката не може да реши този проблем. Глобалното затопляне, според някои учени, изкарва на преден план човешкото въздействие. Аз съм привърженик на това, че затоплянето продължава и без човешката намеса. Ако човешката дейност е първата причина, по-лесно ще решим въпроса с температурите. По-опасно е, ако не зависи от човешката дейност. Трябва да се действа много бързо. Човешката дейност допринася за глобалното затопляне главно в големите градове", коментира той.

#дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници