Български килими на повече от век ще бъдат изложени в Париж

Български килими на повече от век ще бъдат изложени в Париж

canva

A A+ A++ A

Изработени преди стотици години килими ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж. Бутиковата изложба „История в цветове. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството. Експозицията може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни, съобщават организаторите.

За първи път след повече от век ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), собственост на частна колекция, разказват организаторите. По думите им, експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 година досега, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

От екипа отбелязват, че проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

„Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най-богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната. Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения“, разказват от екипа.

„История в цветове. 350 години българско килимарство“ е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер, и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници