Китайски рибари „нападат“ Южна Корея

Китайски рибари „нападат“ Южна Корея
Друга тактика на китайските рибари е да закачат корабите си един за друг с вериги, така че конфискуването им да бъде по-трудно. Снимка: dailymail.co.uk
A A+ A++ A

Китайски рибар е намушкал до смърт член на бреговата охрана на Южна Корея в понеделник след акция срещу нелегален риболов.

Деветима китайски риболовци оказали яростна съпротива на екип на южнокорейската брегова охрана, който се опитал да конфискува 66-тонния им кораб, съобщи вестник „Ню Йорк таймс“.

Намушканият 41-годишен кореец е починал в хеликоптер на път за болницата в Инчеон, пристанищен град на изток от Сеул.

Схватката станала в океана, на 120 мили западно от Инчеон.

Капитанът на китайския кораб е нападнал корееца с парче стъкло от счупения прозорец на кабината, съобщи говорителят на бреговата охрана на Южна Корея.

Китаецът, който се разминал с леки наранявания при схватката, е арестуван.

В последните няколко години Южна Корея се оплаква, че китайски рибарски кораби ловят риба в корейски води. Странате е увеличила крайбрежните патрули именно заради подобни нарушения.

От 2006 г. насам над 2600 китайски рибарски лодки и кораби са били заловени за нелегален риболов близо до Южна Корея.

Яростната съпротива на китайските рибари се е превърнала в нещо обичайно, тъй като те се опитват да избегнат ареста и глоби в размер на хиляди долари.

Има докладвани случаи за рибари, размахващи брадви и метални тръби. Миналия месец Южна Корея публикува снимки на китайски риболовен кораб със стоманена ограда с огромни шипове, целяща да попречи на бреговата охрана да се качи на борда.

Друга тактика на китайските рибари е да закачат корабите си един за друг с вериги, така че конфискуването им да бъде по-трудно.

При схватка през 2008 г. член на бреговата охрана на Южна Корея се удави след удар от китайски риболовец. Преди година един китаец се удави, а друг изчезна, когато корабът им потъна, след като се блъсна в патрулен кораб.

Директен коментар от Пекин за момента няма.

#Южна Корея #Китай #рибари #кораби #кораб #риболов #брегова охрана #патрули

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино