Lenovo ще измести Samsung от първото място в Китай догодина, смята Gartner

Lenovo ще измести Samsung от първото място в Китай догодина, смята Gartner
A A+ A++ A

Samsung може вече да са глобални лидери при производството и продажбите на телефони смартфони, но това може да се промени съвсем скоро. Корейците може да получат звучен шамар в Китай, където местният гигант Lenovo най-вероятно ще ги измести от първото място по продажби до края на следващата година. Поне такива са прогнозите на агенция Gartner.

По-рано тази година Lenovo успя да измести HP от първото място при производителите на компютри в глобален мащаб, а сега очевидно иде ред и на мобилните устройства, където китайците имат впечатляващи резултати. През третото тримесечие на 2011 техният пазарен дял в тази област е бил само 1,7%. Към момента Lenovo вече може да се похвали с 14,8% дял от всички продажби в Китай, като компанията вече е оставила зад гърба си Apple (6,9%) и диша сериозно във врата на Samsung, които към момента държат 16,7% от най-големия пазар в света.

Тези резултати са още по-интересни, като се има предвид, че според прогнозите на TrendForce китайците ще си купят 294 милиона смартфона през следващата година. Пак според Gartner успехът на Lenovo се дължи най-вече на изключителните им оферти в средния и ниския ценови сегмент, който продължава да е доминиращ в Китай. Изумително е също така, че компютърният гигант е успял да сложи в малкия си джоб и своите местни конкуренти ZTE и Huawei, които традиционно имат силни позиции в Китай.

В същото време този успех на Lenovo очевидно е само първа стъпка към нещо още по-голямо. В град Вухан вече бе открит нов център за разработка на продукти, а в последните месеци Lenovo с усилени темпове наема бивши инженери на Motorola, които станаха жертва на съкращенията в американската компания след придобиването й от Google.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници