Над 12 000 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили за 2023 г.

Над 12 000 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили за 2023 г.

Canva

A A+ A++ A

Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили. Това съобщиха на сайта на кампанията „Плюсмен“, инициирана от Министерството на здравеопазването. Данните са за 2023 г., когато обхватът на ваксинирани с първи прием срещу морбили е 91,6 %, а с втори прием – 87,4 %, допълниха от „Плюсмен“.

Заболяването може да бъде елиминирано чрез ваксинация, но за целта е необходимо да бъде постигнато над 95 % ваксинално покритие на подлежащите лица.

Около 93% от имунизираните с една доза ваксина срещу морбили изграждат защитен имунитет. Проучвания показват, че ако ваксината е правилно поставена и е довела до изграждане на антитела, осигурява пожизнен имунитет при повечето здрави лица. След прилагане на втора доза 95 % от лицата, които не са изградили имунитет след първата доза, вече са защитени. Поради тази причина ваксинирането с две дози срещу морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни програми, посочиха от „Плюсмен“.

В България двукратната планова имунизация, която се извършва на 13-месечна възраст на детето, както и при навършване на 12-годишна възраст, е въведена през 1992 г. Това води до 15-годишен период, в който се отчита ниска заболеваемост и пълно прекъсване на разпространението на морбили.

След 2008 г., заради натрупване на неимунизирани лица, са регистрирани единични случаи или епидемични взривове. Регистрирани са и смъртни случаи, като най-много те са през 2010 г. – 15, основно неимунизирани деца в ранна детска възраст.От началото на тази година до 7 април в страната е регистриран един случай на морбили, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. За същия период на миналата година не са съобщени случаи на заболяването. В края на миналата година главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че има риск от разпространение на болестта в България заради непълен имунизационен обхват.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници