Съдебната власт без 13-та заплата за първи път от 11 г.

Съдебната власт без 13-та заплата за първи път от 11 г.
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

За първи път от 2001 г. цялата съдебна власт ще остане без парични бонуси за Коледа, след като в четвъртък Висшият съдебен съвет е взел решение, с което предупреждава шефовете в системата да не дават 13-та заплата, съобщи сайтът „Правен свят".

Причината е липса на пари в тазгодишния бюджет. Решението на ВСС е било взето като допълнителна точка в дневния ред на заседанието, която не е била обявена предварително.

Магистратите са решили също да не потвърждават „инициирани суми за изплащане на средства за работна заплата, надхвърляща брутната работна заплата за съответния месец" по системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА.

Т.е. ако някой административен ръководител все пак сметне, че има някави икономии и реши да ги раздаде под формата на коледни премии или целеви награди, то няма да му бъдат преведени тези суми. Осигуряват се средства само за заплатите за месец декември.

През 2009 г. магистратите си гласуваха бонуси от две заплати и първоначално финансовият министър Симеон Дянков спря парите.

След като избухна скандал и срещу него беше заведен иск във Върховния административен съд, в крайна сметка сумата беше отпусната, макар и със закъснение.

Година по-късно ВСС реши премии от една заплата да получат само магистратите от звена, които са реализирали икономии, а миналата година бяха раздадени премии, защото е имало преизпълнение на приходите.

Тази година, обаче, реалните приходи от съдебни такси са с 20% по-малко от заложеното в бюджета. Затова и настоящият състав на ВСС е решил бонуси да не бъдат раздавани на никого.

#Коледа #Висшият съдебен съвет #ВСС #СЕБРА #Симеон Дянков #финансов министър #Върховния административен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"