Цеков за тунел "Железница": Правят впечатление няколко необичайни плащания

Цеков за тунел "Железница": Правят впечатление няколко необичайни плащания

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Европрокуратурата не се е обръщала към министерството и към АПИ относно разследването на тунел "Железница". Финансовото изпълнение на тунела започва 2019 година и приключва края на 2023 година. Общата стойност на проекта е 258 милиона. От тях 154 са разплащани по времето на кабинета "Борисов 3", 27 милиона по време на служебните кабинети на Стефан Янев, 19 милиона по време на кабинета "Петков", около 50 милиона по време на служебните кабинети на Гълъб Донев и 5 милиона в мандата на настоящото правителство. Не мога да кажа кой период разследват от Европейската прокуратура. Правят впечатление няколко необичайни плащания. По време на последния служебен кабинет са платени около 42 милиона, от тях 28 са били актувани - представени са сертификати на 22 март, а са платени на 6 юни в деня, в който се закле кабинетът "Денков", заяви в "Още от деня" регионалният министър Андрей Цеков. Коментира, че няма да бъде част от служебния кабинет на Димитър Главчев. Ще се върна в Народното събрание, предстои ни изборна кампания, каза Цеков.

По думите му това е необичайно, защото обикновено Пътната агенция разплаща регулярно - не чака 3 месеца да минат, докато извърши плащания по 4-5 различни сертификата.

"Европрокуратурата разследва факти, които касаят отношенията между изпълнител и трети лица", допълни Андрей Цеков.

Според него тези действия са извън контрола на държавата.

В началото на седмицата Европейската прокуратура съобщи, че събира доказателства по подозрение за присвояване, злоупотреба със средства на Европейския съюз и пране на пари, свързани с изграждането на тунел "Железница" - най-дългият пътен тунел в България, който в края на февруари беше пуснат за движение.

Във връзка със строежа на АМ "Хемус" регионалният министър заяви, че до 2026 година трябва да е завършена до Плевен. В средата на тази година има всички условия да бъдат издадени разрешенията за строеж до Търново.

"През миналата година отворихме над 30 километра нови магистрални участъци. През тази година осигурихме фронт за работа по 4 магистрали, проектира се петата. Магистрала "Европа" трябва да бъде напълно завършена в рамките на тази година", каза още Андрей Цеков.

#Андрей Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите