Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор

Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор
Личното мнение на Нели Куцкова е, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества – почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Комисия към Висшия съдебен съвет трябва да проверява сигналите, които поставят под съмнение честността и независимостта на кандидатите за главен прокурор, смятат от Съюза на съдиите.

Съдиите провеждат в Пловдив годишното си отчетно събрание и предстои да изберат нов управителен съвет и председател.

Говорителят на съюза съдия Нели Куцкова коментира за Дарик, че проверката на смущаващи информации, свързани с кандидатите за обвинител номер 1, ще предотврати избирането на неподходящ човек за поста.

Личното й мнение е, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества – почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск.

По отношение на трите номинации за поста – на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, на зам. главния прокурор Галина Тонева и на шефа на спецпрокуратурата Борислав Сарафов, Куцкова каза, че те са хора с качества.

Тя съобщи, че Съюзът на съдиите е предложил на Висшия съдебен съвет да направи анализ на прокуратурата по повод на забавянето на работата по висящи преписки срещу магистрати.

Магистратите ще заседават два дни. Очаква се да бъде изслушан докладът за тригодишния период на работата на стария управителен съвет и да бъде избран нов.

До този момент са номинирани 9 души, сред които е и Мирослава Тодорова, председател на Съюза.

В дневния ред на събранието са предвидени още дискусии за натовареността на Висшия съдебен съвет, за използването на електронните документи като доказателство по делата и за оспорване на истинността им.

#Борислав Сарафов #Галина Тонева #Сотир Цацаров #Нели Куцкова #Мирослава Тодорова #Пловдив #главен прокурор #Съюза на Съдиите #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници