МВР за Нотариуса: Държавна тайна е дали даден човек е сътрудник на министерството

МВР за Нотариуса: Държавна тайна е дали даден човек е сътрудник на министерството
A A+ A++ A

Министерството на вътрешните работи отговори на обвиненията относно това дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник.

„Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице е или не е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява държавна тайна. Разгласяването на която е наказуема от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР", поясняват от ведомството.

„В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите системата на полицията прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване", пишат още от МВР.

Оттам коментираха и "вменяването на вина на министерството за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори".

"Категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори. Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите", допълват МВР.

#Мартин Божанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници