България влага парите от Брюксел само в проекти от полза на Европа, обяви Борисов

България влага парите от Брюксел само в проекти от полза на Европа, обяви Борисов
Бойко Борисов е в Брюксел за срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите членки за бъдещия бюджет на ЕС. Снимка: МС
A A+ A++ A

България влага полученото от еврофондовете финансиране само в проекти, които ще подобрят състоянието на Европа, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Той е в белгийската столица заедно с външния министър Николай Младенов за срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите членки за бъдещия бюджет на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Конфликтите са огромни между отделните държави – едните искат големи съкращения, другите – големи плащания“, обобщи премиерът след срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Те проведоха срещи в рамките на двустранните консултации, които предшестват същинския ожесточен дебат в петък по обяд.

Премиерът на България посочи, че страната започва от лоши стартови позиции преговорите, тъй като през последните 20 години българският БВП е бил много нисък, а на негова база се определят получаваните пари.

Допълнителен отрицателен фактор са и спрените при предишното правителство еврофондове, чието усвояване на нивото на останалите държави започна едва при този кабинет.

Министър-председателят все пак изрази надежда, че България ще получи повече средства през новия период, тъй като е отчетено, че тя е сред най-дисциплинираните финансово държави.

Като друго предимство на България премиерът изтъкна факта, че тя влага полученото от фондовете само в проекти, които ще подобрят състоянието в цяла Европа - основните транспортни коридори, железопътния транспорт, екологията, конкурентоспособността и земеделието.

Министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че целта на България е да се постигне съгласие по бюджета на ЕС, защото липсата му ще има пряк ефект и върху България.

„Най-лоша би била невъзможността да се прави многогодишно планиране на големите проекти, които за нас са много важни, защото над 65% от инвестициите в страната ни идват по линия на кохезионните фондове на ЕС“, изтъкна Николай Младенов.

Той обобщи българските приоритети в преговорите - запазване на размера на кохезионните фондове, осигуряване на достатъчно средства за закриване на 1-4 реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и защита на преките плащания към земеделските производители.

Резерви могат да се намерят в оптимизиране на разходите за европейската администрация и в разсрочване на изпълнението на някои от големите европейски проекти.

По думите на министъра на външните работи е необходимо да се преразгледа интензитетът на помощта спрямо различните региони, така че съкращенията да не се правят за сметка на страните с най-нисък БВП, които реално имат нужда от по-голяма подкрепа за излизане от кризата.

„Нашата позиция е изключително добре обоснована и съм сигурен, че ние ще бъдем една от малкото страни в рамките на тази криза без съкращения по отношение на средствата си по кохезионна политика“, каза Николай Младенов.

#Жозе Мануел Барозу #Херман Ван Ромпой #министър на външните работи #Николай Младенов #премиер на България #Бойко Борисов #ЕК #Брюксел #ЕС #Многогодишна финансова рамка #бюджет на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници