БСП: Колосални количества райски газ са внесени в България

БСП: Колосални количества райски газ са внесени в България
A A+ A++ A

Водим последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт, съобщиха от партията

129 000 килограма райски газ (диазотен оксид) се внесени у нас през 2023 г. Това стана ясно от отговор на Асен Василев до народния представител от „БСП за България” Валери Митов. Като в тази справка влизат единствено страните, извън Европейския съюз. По данни от отговора на министъра тези килограми са на стойност 407 559 лв.

Асен Василев е изпратил и страница с приложение от един ред, в което е цитирано "Вътресъюзен внос азотни оксиди". Количеството в рамките на Европейския съюз е внушително – 2 378 121 килограма. Заради митническите правила райският газ от Европейския съюз не е с отделен код, а влиза в комбинирана номенклатура с всички азтони оксиди.

„Да направим една проста сметка – един флакон с райски газ, който е 640 гр. е достатъчен да се напълнят 80 балона. По данните за 2023 г. вносът от трети страни на райски газ е 129 хиляди кг. Това, обърнато в балони е 16 милиона балона. Тук е и моментът да се погледнат нощните клубове, където се продават свободно балони с райски газ на цена от около 10 лв. - бизнесът с разпространението на райски газ се оказва процъфтяващ и много доходоносен. Но работата на изпълнителната власт е да се намеси и да го спре”, посочи народният представител от БСП, цитиран от пресцентъра на партията.

Той цитира данни на Евростат за вноса на азотни оксиди от целия свят към България, в които влиза и райският газ: 2021 г. – 433 203 евро, 2022 г. – 812 570 евро, 2023 г. – 1 978 516 евро. „Данните за 2023 година са фрапиращи”, алармира социалистът.

БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасното вещество в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт.

Райският газ да бъде приравнен към наркотичните вещества, предложиха народните представители от „БСП за България”.

Райският газ се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Това показват и проверките, направени през 2023 от РЗИ - от 15 хиляди проверки са установени само 35 нарушения, посочи Валери Митов.

БСП поставя въпроса последователно и категорично: „Разпространението на райски газ е бизнес за милиони. Държавата трябва да си влезе във функциите и да преследва разпространителите, защото употребата на райски газ крие изключително сериозни рискове за здравето на децата и младежите”, заключи народният представител от „БСП за България”.

#БПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници