Галина Тонева предприела „лични мерки“ по делото „САПАРД“

Галина Тонева предприела „лични мерки“ по делото „САПАРД“
В публичното пространство се твърди, че Галина Тонева е била уведомена предварително за намерението на Стойчо Ненков да оттегли протеста си по делото „САПАРД“. Тя категорично отрича. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зам. главният прокурор Галина Тонева е предприела „лични мерки“ за проверка по мегаделото „САПАРД“.

„Една от темите, които трябва да докладваме на експертите от Европейската комисия, е развитието на делото срещу Марио Николов, което ме накара да проверя неговото движение“, заяви пред БНР Галина Тонева, която бе номинирана за поста на главен обвинител в четвъртък.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените по процеса срещу тях за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД.

По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани.

Съдебният състав бе на мнение, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите.

Според съда обаче прокуратурата е направила грешка, като е разделила делата срещу подсъдимите, и това е основна пречка за установяване на фактите по делото.

В мотивите си за оправдателната присъда по първото дело Софийският апелативен съд критикува прокуратурата за бездействие и пропуски в обвинението срещу Николов и Стойков. Според съда допуснатите пропуски водят до невъзможност да се установи цялостната картина по процеса.

В мотивите си съдът посочи, че част от доказателствата действително са свързани с обвинението, но много други са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения.

Първоначално държавното обвинение е протестирало оправдателната присъда, а след това прокурорът Стойчо Ненков е оттеглил протеста.

В публичното пространство се твърди, че Галина Тонева е била уведомена предварително за намерението на Стойчо Ненков да оттегли протеста си.

„Предприела съм лични мерки, такива предприе и Бойко Найденов“, посочи Галина Тонева.

Всеки прокурор има абсолютната възможност да действа по свое вътрешно убеждение. Това е основен принцип, но е длъжен да се съобразява и с процесуалните правила, допълни зам. главният прокурор.

Това означава, че Стойчо Ненков трябвало да уведоми или наблюдаващия прокурор, или висшестоящите си надзорни прокурори. Прокурорът обаче не я е уведомил, че има намерение да оттегли протеста си.

„Прокурорът Ненков е нарушил вътрешноведомствените правила, поради което той е допуснал и дисциплинарно нарушение“, заяви Галина Тонева и категорично отрече неговите твърдения, че е била уведомена.

Като един от тримата кандидати за главен прокурор Галина Тонева определи състезанието като положително, защото всеки щял да изложи повече и по-добри идеи.

„Колегите от ВСС ще бъдат по-затруднени, отколкото ние, защото ще трябва да избират между повече виждания. Но от друга страна, този, които успее, ще има повече подкрепа“, смята Галина Тонева.

Срокът за представяне на кандидатурите за поста на главен прокурор на републиката изтече в четвъртък.

Кандидатите са трима - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Кандидатурата на съдията и председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше първата обявена официално. Той бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС. Галина Тонева е другата предложена кандидатура. Тя в момента е заместник на главния прокурор при ВКП. Нейната кандидатура бе подкрепена от петима членове на ВСС.

Третият кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов. Кандидатурата му предложиха също петима членове на ВСС. Сарафов е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Неговата кандидатура бе представена от председателя на ВАС Георги Колев.

Според процедурните правила кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатурите и ще се гласуват по електронен път.

В момента функциите на главен прокурор се изпълняват от директора на НСлС Бойко Найденов, тъй като предишният главен прокурор Борис Велчев подаде оставка 3 месеца преди изтичането на мандата му и е назначен за конституционен съдия.

#главен прокурор #Сотир Цацаров #Борислав Стефанов #Стойчо Ненков #Марио Николов #Людмил Стойков #САПАРД #зам. главен прокурор #Галина Тонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници