Меркел: Германия трябва да промени настоящия си икономически модел

Меркел: Германия трябва да промени настоящия си икономически модел
Германският канцлер Ангела Меркел смята, че страната й трябва да промени икономическия си модел към по-голяма устойчивост. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия ще се стреми към нулев дефицит и ще харчи толкова средства, с колкото разполага, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел говори на форум в Берлин за устойчивия икономически растеж през 21 век, в който взеха участие съветникът на американския президент Барак Обама и на ЕК, проф. Джеръми Рифкин, представители на браншови и неправителствени организации, и кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Германският канцлер каза, че страната й ще работи за устойчивост и прогрес, като е нужно да се промени сега действащият модел.

„В противен случай следващите поколения са изправени пред огромния проблем да не могат да харчат средства за нищо, освен за плащането на огромни дългове", допълни тя.

„Един от изходите в тази насока е темата за енергийната ефективност, която може да спести доста разходи на икономиката и домакинствата", каза още канцлерът.

Меркел подчерта, че Германия ще се стреми да постави началото на дебат за преосмисляне на цялостния модел на развитие на света и икономиката като предлага свои позиции и идеи.

Една от тях представлява разработването на система от индикатори за измерване на прогреса на икономиката. Тези индикатори ще бъдат предложени от група германски икономисти, занимаващи се с програмиране на германското стопанство.

Ангела Меркел е първата жена федерален канцлер на Германия. Тя заема поста през 2005 г. и с това става осмият канцлер на страната слет Втората световна война. Освен това е лидер на партията на християн-демократите.

#Ангела Меркел #Канцлер на Германия #ГЕРБ #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници