Регулацията на спортните залози в България

Регулацията на спортните залози в България

Unsplash

A A+ A++ A

Нормативна рамка

В България регулацията на спортните залагания попада в Закона за хазарта. Този нормативен акт влиза в сила на 30 март 2012 г., като в последствие бива изменен неколкократно.

Законът предоставя цялостна рамка за надзор на различни форми на онлайн игри. Надзорът върху тези дейности се управлява основно от Националната агенция за приходите, като се гарантира спазването на законовите ограничения и изисквания, особено по отношение на рекламата.

Освен това в страната е възможно да правите онлайн спортни залози и в чуждестранни платформи. Един такъв сайт е mарката Beat. Марката Beat е румънска платформа, която е на пазара от 2021, а спортните събития са налични от 2022г.

Структуриране и корпоративно управление

Докато местното присъствие не е задължително, организаторите на хазартни игри трябва да имат регистрирано седалище в България или други определени юрисдикции.

Освен това има специфични правни форми на бизнес, упълномощени за различни видове хазартни дейности. Тези изисквания гарантират, че компаниите отговарят на определени финансови прагове и се придържат към подходящи структури за управление.


Unsplash

Чуждестранните инвестиции обикновено са разрешени. Това включва значителни нива на инвестиции и създаване на работни места.

Съществуват обаче изисквания за минимален капитал за хазартни компании, с вариации в зависимост от вида на хазартната дейност, която се извършва. Управленските екипи могат да включват чуждестранни лица, а лицензираните фирми трябва да изпълняват задълженията си за отчетност към НАП.

Лицензиране

Българските разпоредби предоставят ясна лицензионна рамка за хазарта, със специфични разпоредби за различните видове дейности. Това включва и игра на спортни събития.

Лицензите обикновено имат продължителност от пет или десет години и изискват спазване на строги критерии и текущи изисквания. Въпреки че няма ограничение за броя на лицензите, които могат да бъдат предоставени, трябва да бъдат изпълнени специфични изисквания.

Съответствие

Българският закон за мерките срещу пране на пари налага определени изисквания за борба с измамите. Тези изисквания трябва да бъдат спазвани от лицензираните организатори на хазартни дейности. Те трябва да бъдат в съответствие с директивите на ЕС.

Освен това компаниите трябва да се придържат към задълженията за докладване, свързани и разпоредбите за защита на данните, като гарантират целостта и сигурността на клиентските данни.

Защита на данни

България се придържа към Общия регламент за защита на данните (GDPR) и българския Закон за защита на данните, които се прилагат извънтериториално. За онлайн залаганията строгите изисквания налагат всички данни, свързани с хазартни услуги, да се съхраняват в България, като се засилват мерките за защита на данните.

Валутен контрол

В България съществува валутен, обменен и финансов контрол. Тези изисквания са по отношение на разпоредбите срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Съществуват изисквания за уведомяване за парични преводи и плащания, надвишаващи определени прагове. Те трябва да бъдат декларирани пред митническите власти. Освен това специални разпоредби уреждат изплащането на печалби от хазарт в брой.

Маркетинг и реклама

Въпреки че рекламата е разрешена, строгите разпоредби забраняват определени методи, като директна реклама, насочена към определени групи, и непоискани електронни съобщения, съдържащи подбуждане.

Компаниите обаче могат да спонсорират спортни събития и да включват известни личности в рекламни дейности. Това е при условие че те отговарят на изискванията за КСО, включително годишни вноски за социално отговорно поведение.

Данъци

България налага специфичен данъчен режим за хазартните компании. Той варира в зависимост от вида на извършваната дейност. Данъчните ставки се прилагат за онлайн и офлайн платформи, спортни дейности, лотарии и комисионни.

Прилагат се и специфични държавни такси за предоставяне на лицензи за игра, с вариации в зависимост от дейността и продължителността на лиценза. Освен това съществуват данъчни последици за парични преводи както в страната, така и извън нея. Тези изисквания идват заедно с съображения за предоставяне на търговски дейности от разстояние.

Заключение

България има строги регулации за спортните залагания, контролирани от Националната агенция за приходите. Тези правила обхващат всичко- от структурата на компанията до рекламните ограничения и данъчните изисквания. Те гарантират честна игра, защитават потребителите и генерират приходи за страната.

#залози #спорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници